Механизмът за разселването на имигрантите в ЕС може да не влезе в сила от 1 юли

  • 01 юни 2015 14:09

  • 1445
  • 1
Механизмът за разселването на имигрантите в ЕС може да не влезе в сила от 1 юли
© Getty Images/Guliver

Механизмът, предложен от Европейската комисия за разселването на имигрантите в ЕС, може да не влезе в сила от 1 юли. Това потвърди говорител на комисията, цитиран от БТА.

Той не уточни какъв брой държави са против предложения механизъм за разселването на около 60 хиляди имигранти, пристигнали главно в Гърция и Италия от Еритрея и Сирия. Говорителят не можа да уточни и кога предложеният механизъм ще бъде обсъден от Съвета на ЕС, за да залегне в дневния ред на Европейския съвет в края на юни.

Според програмата на Съвета на ЕС, подобно обсъждане би могло да се състои единствено на 15-16 юни на заседание в Люксембург. Готови и отворени сме за обсъждането на критериите за разселване, посочи говорителят. Преди да подходим към преразглеждане на критериите, трябва да чуем предложения, уточни представителят на комисията.

В същото време Франция и Германия призоваха Европейския съюз (ЕС) да преразгледа плана си за приемане на търсещите убежище мигранти в Европа, съобщи АФП. В съвместна декларация на вътрешните министри на двете държави се посочва, че плановете на Брюксел не осигуряват достатъчен баланс.

Париж и Берлин настояват усилията на държавите, които са предприели мерки за уреждане на бежанската криза, да бъдат взети по-добре под внимание.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1445 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Напълни се

2015.06.02 | 10:34

1
България със анадолски племена.

Добави коментар

Водещи новини