Принц Чарлз с историческо ръкостискане с лидера на ирландските националисти (видео)

  • 19 май 2015 18:29

  • 1679
  • 1
Принц Чарлз с историческо ръкостискане с лидера на ирландските националисти (видео)
© Getty Images/Guliver

Британският престолонаследник принц Чарлз стисна днес ръката на лидера на ирландските националисти Джери Адамс при първата им среща, възприета във Великобритания и Ирландия като знак за историческо помирение и подкрепа за мирния процес в Северна Ирландия, предадоха ТАСС и Асошиейтед прес.

Чарлз и Адамс се ръкуваха в Националния университет на Ирландия в Голуей. Срещата се състоя в началото на четиридневно посещение на принца в Ирландия и британския район Северна Ирландия. Адамс, който оглавява партията "Шин фейн", досега не се беше срещал с член на британското кралско семейство.

Това е третото посещение на Чарлз в Ирландия, откакто Ирландската републиканска армия (ИРА) обяви прекратяване на огъня през 1994 г. Утре той възнамерява да отиде в Мълахмор, където през 1979 г. ИРА уби неговия роднина лорд Луис Маунтбатън. "Шин фейн", която настоява за отделяне на Северна Ирландия от Великобритания, беше смятана за "политическото крило" на ИРА, а самият Адамс, който беше заместник-председател на партията, оправдаваше атентата срещу Маунтбатън по онова време, припомня БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1679 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.12.14 | 17:00

1
ушатата шматка , която бозае от половин свят !!!!

Добави коментар

Водещи новини