46 бездомни белгийци и поляци намериха смъртта си в Брюксел

  • 14 май 2015 11:46

  • 1792
  • 0
46 бездомни белгийци и поляци намериха смъртта си в Брюксел
©

През миналата година в Брюксел са починали 46 бездомници, от които 82 процента са били европейци. От тях 63 на сто са били белгийци, а 26 на сто са били поляци, съобщават местни медии, цитирани от БТА.

За последните 10 години в града са починали 367 хора без подслон. Всеки трети от починалите е издъхнал в болница, а всеки четвърти - на обществено място.

Експерти отбелязват, че повишаването на числата в статистиката може да се дължи на подобряването на методите за събиране на информация. Те уточняват, че няма период в годината, в който смъртните случаи да бележат връх, т.е. студът през зимата не е преобладаващата причина за смъртта на бездомниците.

Пояснява се, че е необходима промяна в администрирането на правата на хората без дом и доходи, за да могат те по-лесно да получават спешна помощ и животоспасяващи лекарства безплатно. Данните показват, че пет на сто от бездомните са хора в трудоспособна възраст, а 10 на сто са младежи.

В памет на бездомниците, издъхнали на улицата, в кметството на Брюксел бе организирана церемония, на която този път е присъствал принц Лоран. Били са прочетени стихове, пял е хор, прозвучали са призиви за благотворителност. На дърво, посадено край централната гара в знак на възпоменание за жертвите на бедността, са били поставени компактдискове с имената и възрастта на покойниците, за да отразяват символично светлина.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1792 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини