Белгия създава отряди за борба с тероризма в големите градове

  • 13 май 2015 11:06

  • 807
  • 0
Белгия създава отряди за борба с тероризма в големите градове
© gettyimages

Белгия ще създаде отряди за борба с тероризма във всички големи градове на страната, съобщи министърът на вътрешните работи Ян Ямбон, цитиран от местни медии.

В отрядите ще бъдат назначени 150 допълнителни служители. Отбелязва се, че досега антитерористичните сили на Белгия са съсредоточени в Брюксел и биват изпращани на операции в цялата страна при необходимост. Допълва се, че властите обсъждат какви точно да бъдат задачите на полицията в справянето с терористичните заплахи. Задълженията на полицаите в тази област ще бъдат определени в план, чието приемане предстои до август.

През януари в Белгия бе предотвратено терористично нападение с разбиването на група ислямисти във Вервие. Досега остава неизвестно каква точно е била целта на предполагаемите нападатели, тъй като те бяха избити, а съучастникът им, смятан за "мозък" на предотвратения атентат, избяга от Гърция в Сирия. Операцията стана повод за повишаването до предпоследна степен на равнището на готовност за противодействие на терористични нападения, а пред стратегически обекти в страната и досега остават разположени въоръжени военни.

Преди година в Брюксел бе нанесен първият в Европа удар на терористичната групировка "Ислямска държава". Французин, боец на групировката, разстреля четирима души в Еврейския музей в столицата и сега очаква делото си пред белгийски съд.

Последвайте канала на

БТА
807 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини