Продават телеграма за края на Втората световна война

  • 28 април 2015 13:27

  • 3869
  • 0
Продават телеграма за края на Втората световна война
©

Телеграма за безусловната капитулация на Нацистка Германия е предложена на търг в Ню Йорк, предаде Интерфакс.

Документът е подписан от наследника на Адолф Хитлер – Карл Дьониц и е адресиран до главнокомандващия военновъздушните сили на Третия райх Роберт фон Грайм. В телеграмата Дьониц обявява, че е подписал прекратяването на военните действия срещу съюзниците от Антихитлеристката коалиция и бойните действия трябва да бъдат прекратени на 9 май 1945 г. "Капитулацията на Германия е единственото решение, което може да ни спаси", се посочва в текста. Грайм е получил телеграмата на 8 май и се опитал да избяга от Германия. Той е арестуван от американците в Прага.

Документът е намерен в в служебната чанта на нациста. Телеграмата е била притежавана от офицера, разпитвал Грайм, а по-късно е станал собственост на колекционер, който е предложил документа на търг. Телеграмата е рядка, защото важни документи са били унищожени от нацистите или съюзниците. Стартовата цена на раритета е 30 000 долара. Кога ще се състои наддаването не се съобщава.

Преди да се самоубие Хитлер
в края на април 1945 г. посочва за свой приемник Дьониц. Той подписва с представители на Великобритания, СССР и Франция акта на капитулация на 7 май 1945 г. във френския град Реймс. В късните часове на следващия ден или 9 май ранно сутринта Москва време безусловната капитулация е подписана още веднъж. Дьониц е осъден на 10 години затвор по време на Нюрнбергския процес за военни престъпления. Той е освободен през 1956 г. Дьониц умира на Бъдни вечер 1980 г. на 90-годишна възраст от инфаркт.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3869 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини