Следващият френски президент ще е социалист?

  • 19 октомври 2011 09:03

  • 810
  • 0
Следващият френски президент ще е социалист?
© gettyimages

Избраният в неделя кандидат на френските социалисти за президентските избори догодина Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 би спечелил с 68 % от гласовете срещу 38 на сто за настоящия държавен глава Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в на втория тур, показва допитване, цитирано от АФП.

Намерение да гласуват за Оланд на първия тур заявяват 35 на сто от участниците в допитването, а за Саркози - 25 %. Водачката на крайната десница Марин Льо Пен остава трета с 16 %, следвана от центриста Франсоа Бейру, за който възнамеряват да гласуват 9 на сто от запитаните, проучването.

Амбицията на Саркози да завърши начело на втория тур изглежда доста трудно осъществима при положение, че 61 % от французите днес изключват възможността да гласуват за него на първия тур. Прехвърлянето на гласове към левицата и центъра на втория тур ще даде възможност на Оланд да събере 62 % от вота. От друга страна, 65 процента от запитаните смятат, че президентският проект, който ще представи Оланд, е по-скоро десноцентристки, а 19 на сто го смятат за истински ляв.

Според 59 на сто от анкетираните Френската социалистическа партия излиза укрепнала и по-единна от първичните избори, на които бе излъчен Оланд.

Последвайте канала на

БТА
810 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини