Европейският съюз одобри кандидатурата за членство на Босна и Херцеговина

  • 16 март 2015 15:28

  • 1469
  • 3
Европейският съюз одобри кандидатурата за членство на Босна и Херцеговина
©

Министрите на външните работи на страните от ЕС одобриха следващата стъпка от пътя на Босна и Херцеговина към членство в ЕС, след като страната съгласува серия от реформи, изискани от 28-членния блок, предаде Radio Free Europe, цитирано от "Фокус".

Миналия месец босненските политически лидери разрешиха отдавнашните различия заради предложеното споразумение за стабилизиране и асоцииране с Брюксел, с което откриха възможността за страната официално да подаде кандидатурата си за членство след години на безизходица.

Босна и Херцеговина е единствената страна от Западните Балкани, която все още не е подала официално заявление за статут на кандидат-членка в ЕС.

28-те външни министри от ЕС заявиха, че споразумение за стабилизиране и асоцииране с Брюксел вече може да бъде подписано, но предупредиха балканската страна, че ще трябва да изпълнят ангажиментите си да покрият нормите на ЕС за човешките права, демокрацията и политическите и икономически свободи, ако иска да се присъедини към блока.

В изявление на министрите се казва, че за да бъде разгледана кандидатурата на Босна и Херцеговина за членство ще е необходим значителен напредък в изпълнението на реформите.

Последвайте канала на

1469 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
спецназа

2015.03.16 | 21:40

3
Айде ,още две държави си направиха харакири/сепуко/.

2015.03.16 | 20:38

1
босна и херцеговина-това 2 държави ли са :)
Аз

2015.03.16 | 20:38

2
Има и други подобни примери примери: Тринидад и Тобаго също е една държава!

Добави коментар

Водещи новини