Еврото се обезцени по-бързо от очакваното

  • 16 март 2015 11:46

  • 2498
  • 4
Еврото се обезцени по-бързо от очакваното
©

Еврото се обезцени по-бързо от очакваното, след като ЕЦБ обяви своите планове за "количествени облекчения" и съществуват рискове програмата за покупки на държавни облигации да надхвърли заложените цели, предупреди членът на Управителния съвет на ЕЦБ и гуверньор на Централната банка на Италия Игнацио Виско, предаде БНР.

През уикенда Виско заяви, че общата валута в еврозоната е отслабнала по-бързо от очакваното, като в същото време са налице рискове, че програмата за покупки на облигации за над 1 трлн. евро може да надхвърли целта си, причинявайки прекомерно покачване на цените на финансовите активи и на недвижимите имоти.

ЕЦБ започна да купува държавни облигации от началото на миналата седмица, за да даде тласък на икономическия растеж в еврозоната и да успее да осъществи своя средносрочен мандат за инфлация от малко под 2 процентни пункта. Това доведе до ново стръмно понижение на единната европейска валута, като през днешната азиатска търговия еврото удари поредно 12-годишно дъно към 1,0457 долара (най-ниско ниво от януари 2003 година). Изразените от Висок опасения обаче позволиха на еврото да отскочи към 1,0550 долара.

Трябва да повишим инфлацията близо до 2% колкото се може по-бързо. Ние не можем да запазим лихвените проценти на нулата завинаги или за прекалено дълъг период от време, добави членът на ЕЦБ.

Говорейки за проблемите на икономиката на Италия, Виско заяви, че последните лоши данни от италианската индустрия показват, че икономическата ситуация остава крехка и нестабилна въпреки новия оптимизъм сред инвеститорите.

Това е знак, че трябва да бъдем внимателни относно прекомерния бизнес оптимизъм, тъй като все още има несигурност, предупреди той.

Според Виско прогнозите на Централната банка на Италия показват, че икономическият растеж на страната ще бъде между 0,5% и 1,0% през 2015 година и над 1,5% през следващата година, след като през 2014 година се оказа, че италианската икономика е останала в рецесия за трета поредна година.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
2498 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.03.17 | 12:27

4
Това е целта на сащ , иначе доларът ще се срине !

2015.03.17 | 09:41

2
Наложете още санкции на Русия и ще стане 0,5 долара за евро .
AJ4A

2015.03.17 | 10:26

3
Нали Русия била най-великата, хахаха, защо тогава Русия не направи така че еврото да стане 0.5 рубли, хахаха???? Защото Русия е най-великата ............ кочина на света, населявана от НЕГРАМОТНИ, ПРИМИТИВНИ И МЪРЗЕЛИВИ ЛЮДЕ И УПРАВЛЯВАНА ОТ ПОЛУРЪСТ-КОМПЛЕКСАР-УБИЕЦ-БОЛШЕВИК-ПОТОМСТВЕН РАТАЙ!!!!
ГУРБЕТЧИЯ

2015.03.17 | 01:57

1
ВАЙ ВАЙ !!! РУБЛАТА ЩЕ СЕ УСКЪПИ ЗНАЧИТЕЛНО ! АМИ СЕГА ?!

Добави коментар

Водещи новини