Белгия: Хората да докладват за терористи по телефона

  • 13 март 2015 11:06

  • 804
  • 0
Белгия: Хората да докладват за терористи по телефона
©

Белгийски депутати предлагат да бъде въведен единен национален телефонен номер за приемането на информация за възможни терористи, съобщават местни медии.

Предвижда се приемането на сигнали от близки и познати на хора, склонни към радикализация. Сигналите ще бъдат приемани от полицаи, обучени за целта, които ще водят разговора по наръчник с въпроси. В случай на основателни съмнения, те ще предават информацията в срок до 24 часа на съответните служби. Решението за откриването на такава линия ще бъде взето до лятото. Друга част от идеята е местната администрация да получи повече правомощия за съвместни проверки с полицията на места, за които се предполага, че са средища на радикалисти. В случай, че при проверките съмненията бъдат потвърдени, администрацията ще разполага с властта да закрива тези средища със забрана на дейността им.

По повод решението от тази седмица за понижаването на равнището на готовност за действия срещу терористични заплахи в Белгия днес медиите уточняват, че ще бъде намален броят на военните, заети с охраната на обществени обекти. От 300, броят на патрулиращите на открито войници ще бъде сведен до 210, като присъствието им се запазва около централите на международните организации в Брюксел и пред съдебните палати в столицата и в порта Антверпен.

Войници ще останат на пост също пред някои посолства и министерства, както и пред сгради на еврейската общност. Тези мерки ще подлежат на преразглеждане всеки месец, освен ако обстоятелствата не наложат спешна преоценка.

Последвайте канала на

БТА
804 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини