Испания съди 40 души за корупция

  • 06 март 2015 11:18

  • 775
  • 1
Испания съди 40 души за корупция
©

Испански магистрат нареди 40 души, включително трима бивши ковчежници на Народната партия (НП), да бъдат изправени пред съд по обвинение, че са замесени в корупционна афера, съобщи АФП.

Съдия Пабло Рус от пет години разследва корупционния скандал, отнасящ за периода от 1999 г. до 2005 г. и станал известен с името "Гюртел". Сред 40-те подсъдими са бившите ковчежници на НП Луис Барсенас, Алваро Лапуерта и Анхел Санчис, наред с депутати и шефове на фирми. Фирмата на единия от подсъдимите бизнесмени, Франсиско Кореа, е плащала подкупи, за да си осигури доходоносни обществени поръчки години наред на места, където НП е била на власт в този период, включително в Мадрид и Валенсия, посочи ДПА.

Разследването по делото доведе миналата година до оставката на здравната министърка Ана Мато за това, че е използвала финансови средства, незаконно придобити от бившия й съпруг Хесус Сепулведа, бивш кмет и подсъдим по аферата "Гюртел". Някои от подсъдимите са обвинени в измами, пране на пари и избягване на данъчно облагане.

Рус нареди на подсъдимите да платят глоба в размер на близо 450 милиона евро, а прокуратурата поиска присъда от над 110 години за Кореа и 42 години за Барсенас.

Последвайте канала на

БТА
775 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
пепи

2015.03.07 | 14:22

1
кога и при нас ще стане това?

Добави коментар

Водещи новини