В. Гардиън: Гърция е изправена пред тежки преговори

  • 25 февруари 2015 09:20

  • 1004
  • 0
В. Гардиън: Гърция е изправена пред тежки преговори
© gettyimages

Новото гръцко правителство начело с Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли разчисти едно от последните препятствия пред удължаването на спасителния план за Гърция с още четири месеца, след като финансовите министри от еврозоната одобриха списък с икономически реформи, които Атина обеща да изпълни, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Две от трите институции, отговорни за наблюдението на спасителния пакет, обаче изразиха силни резерви към новия гръцки план, а това показва, че финансовото бъдеще на Гърция продължава да е несигурно, отбелязва изданието. Международният валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) се оплакаха, че представеният от гръцкия финансов министър Янис Варуфакис списък с реформи не се придържа към сегашната програма, както Атина беше обещала миналата седмица. Макар че МВФ и ЕЦБ изпълняват само съвещателна роля за финансовите министри от еврозоната, техните опасения може да окажат влияние върху парламентите, особено германския, които сега трябва да одобрят удължаването на спасителния план, преди той да изтече в събота, изтъква "Файненшъл таймс".

Гръцкото правителство е изправено пред месеци тежки преговори със своите кредитори за това как да бъдат облекчени дълговите равнища и програмите за икономии, след като си осигури - но само условно - спасителна помощ от еврозоната, с която спечелва време до края на юни, посочва британският в. "Гардиън". Гръцкият министър-председател трябваше да отстъпи пред натиска на силите начело с Германия и да се съгласи да се придържа към широките условия на спасителния план, за да получи четиримесечно удължаване на помощния пакет, който той многократно се заричаше да премахне, отбелязва изданието. Въпреки твърденията му, предназначени за домашна консумация, че омразната "тройка" (Европейската комисия, МВФ и ЕЦБ) е мъртва и че спасителната програма е погребана, и двете продължават да са в играта, изтъква "Гардиън".

В гръцката криза настъпи рядък момент на консенсус, пише американският в. "Ню Йорк таймс" за постигнатото съгласие за удължаване на спасителната програма за Атина с четири месеца. През последните няколко месеца, след като Гърция отново се издигна като заплаха за глобалната икономика, ново поколение гръцки популистки лидери се заричаше да срине европейската политика на икономии. Появи се опасност от настъпване на непоправим разрив с водещите сили в Европа, особено Германия. Имаше обиди, предсказания за бедствие и обвинения в двуличие и измама. Но вчера Гърция и Европа изведнъж се сдобриха с изненадваща лекота - поне за момента, посочва изданието.

Това облекчение обаче едва ли ще трае дълго, а фактът, че и двете страни претендират да са постигнали победа, подчертава неяснотата и крехкостта на новото споразумение. То не решава тежкото икономическо положение на Гърция и отлага уреждането на много от големите проблеми за по-нататък. Освен това тази поредна гръцка криза не успява да накара европейските лидери да се заемат с решаване на основните проблеми на икономическата и политическата структура на еврозоната, коментира "Ню Йорк таймс".

Последвайте канала на

БТА
1004 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини