Британски вестник: Гръцката оферта е неясна

  • 24 февруари 2015 09:13

  • 1625
  • 0
Британски вестник: Гръцката оферта е неясна
© gettyimages

Гърция връчва списък с реформи в опит да си осигури удължаване на спасителната помощ, пише британският вестник "Гардиън" по повод списъка с реформи, който Атина ще представи днес на вниманието на министрите на финансите от еврозоната.

Британският ежедневник отбелязва, позовавайки се на информация, изтекла в гръцката столица снощи, че проектодокументът изглежда неясен, като не предлага данни или детайли за очаквания фискален ефект от мерките. "Гардиън" посочва, че сред предложенията са, например, сериозни промени в данъчния контрол, твърди действия срещу незаконната търговия с тютюневи изделия и горива, както и други обещания от предизборната кампания на премиера Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли от крайнолявата партия СИРИЗА, който е дошъл на власт преди месец с обещанието да сложи край на петгодишните строги икономии, диктувани от Европейския съюз.

Вестникът цитира и гръцки правителствен източник, по думите на когото преговорите за тези проектопредложения с кредиторите на страната - Европейския съюз, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) - са минали добре и при обсъжданията не са се появили пречки. С оглед на това, че Гърция изпитва затруднения с финансирането в краткосрочен план и трябва да връща дълг на МВФ през март, остава неясно как Атина ще се справи до края април без помощ, отбелязва "Гардиън".

Друг британски вестник, "Дейли телеграф", пише по темата, че ако не се стигне до ново споразумение, ще има пореден кръг кризисни преговори, и то при заплахата, че ЕЦБ може по всяко време да прекъсне спешната ликвидна помощ за гръцките банки, което на практика би принудило страната да напусне еврозоната. Изданието цитира наблюдател, според когото отношенията между Атина и кредиторите от еврозоната могат да се объркат по всяко време. Управляващата партия СИРИЗА ще трябва да подкрепи обещанията си с реални законодателни мерки, за да бъде спазен крайният срок през април за получаване на следващия транш спасителна помощ от 7,2 милиарда евро. По думите му междувременно Гърция може да се изправи пред проблеми с осигуряването на пари в рамките на 15 дни. СИРИЗА ще трябва да събере от 4 до 5 млрд. евро до края на март в условия на един враждебно настроен пазар.

Недоволни представители на водещата партия в управляващата коалиция в Гърция обвиниха правителството в изоставяне на предизборни обещания при новото споразумение с еврозоната, пише вестник "Индипендънт". Британският ежедневник посочва, че в редиците на СИРИЗА са започнали да се появяват пукнатини заради предложенията на Атина за структурни реформи към кредиторите на страната. Изданието цитира например ветерана и евродепутат от тази политическа сила Манолис Глезос, който се оплакал, че споразумението представлява даване на заден ход от предизборните обещания.

"Индипендънт" коментира, че становището на Глезос може би отразява личното мнение на много други представители на управляващата коалиция. Правителствен говорител, цитиран от "Индипендънт", обаче отхвърли твърденията на евродепутата.

Последвайте канала на

БТА
1625 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини