Бивш френски президент: Гърция да излезе от Еврозоната

  • 19 февруари 2015 10:07

  • 3140
  • 2
Бивш френски президент: Гърция да излезе от Еврозоната
© gettyimages

Гърция трябва да се откаже от еврото, каза Валери Жискар д'Естен, предаде РИА Новости.

Политикът, който бе президент на Франция от 1974 до 1981 г., коментира икономическата ситуация в южноевропейската държава. "Влизането на Гърция в Еврозоната през 2001 г. бе очевидна грешка. Аз лично се противопоставях тогава. Германците също бяха против приемането на Атина. Еврозоната обаче пусна Атина, защото други държави, включително и Франция, настояваха за гръцкото членство в клуба на страните, използващи общата валута. Гърция може да реши своите проблеми само ако се върне към обезценената си валута. Ето защо сега е необходимо да се разгледа този сценарий, но анализът трябва да бъде направен без емоции и с оглед на гръцките интереси", смята той.

"Гърция трябва да девалвира валутата си, защото икономиката на страната не може да се възстанови и да се върне към растежа, използвайки такава силна валута, каквато е еврото", смята д'Естен. В същото време той не изключва варианта Гърция, ако излезе от кризата, да се върне в Еврозоната.

"Атина трябва да си обезцени валутата. Ако това не бъде направено, положението ще се влоши още повече и ще доведе до още по-тежка криза", отбеляза бившият френски президент.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3140 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.02.20 | 03:34

2
тя една "ЗОНА" жива да я оплачеш
111

2015.02.19 | 21:58

1
Хитла не успя да превземе европа, да видим дали Меркел в съюз с Франция ще успеят

Добави коментар

Водещи новини