СИРИЗА ще се бори с олигархията в Гърция

  • 18 февруари 2015 17:20

  • 1547
  • 2
СИРИЗА ще се бори с олигархията в Гърция
©

Вниманието на международните медии е съсредоточено върху преговорите между новото гръцко правителство и кредиторите на страната. СИРИЗА обаче обеща на избирателите си да и отърве Гърция от богатите и влиятелни бизнесмени, които доминират политическия и икономическия живот на страната, пише "Ройтерс", цитиран от Дневник.

Тази задача се пада на прокурора по икономическите престъпления към Върховния съд Панагиотис Николудос, който миналата седмица от парламентарната трибуна обяви война на "шепа семейства, които мислят, че държавата съществува, за да обслужва интересите им".

Те имат голямо влияние върху политиците, администрацията и медиите, печелят държавни поръчки, променят законите в свой интерес и често избягват съдебно преследване.

Новият премиер Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли обяви радикални мерки срещу "олигарсите", в това число повторно лицензиране на частните телевизии, прекратяване на заемите "с преференции", прекратяване на приватизационни сделки, рязко увеличение на данъците за богатите и одит на офшорните сметки. Според него олигархията е сред основите фактори, довели до гръцката криза.

Финансовият министър Янис Варуфакис също се закани, че правителството ще "унищожи олигархията". Засега нито един от олигарсите не е бил обявен публично, но започнаха процедури по преглед на сделките за приватизация на държавната лотария и големите гръцки пристанища.

Последвайте канала на

1547 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
до умника

2015.02.19 | 14:08

2
А ние къде се нанизваме?
ЯЛОВАТА волена ВЪВ КАЗАРМА НЕ Е ХОДИЛА хахахахахах

2015.02.19 | 14:05

1
сириза НА УЯ СЕ НАНИЗА

Добави коментар

Водещи новини