Атина иска удължаване на програмата за финансова помощ

  • 18 февруари 2015 11:39

  • 2087
  • 3
Атина иска удължаване на програмата за финансова помощ
© gettyimages

Гърция се очаква днес да изпрати в Брюксел официална молба програмата за финансова помощ да бъде продължена с четири месеца в опит да намери компромис с европейските си партньори, пише в. Уолстрийт джърнъл.

Според плана Атина ще продължи със започнатия курс на реформи, ще запази профицита (превишаването на приходите над разходите) в държавния си бюджет и ще продължи да погасява задълженията си, като при това страната ще има възможността да преговоря с кредиторите за условията на новата програма, допълва британското издание Файнейшъл таймс.

Планът отразява устните договорки, постигнати между гръцкия премиер Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли и комисаря по икономика и финанси на Европейския съюз Пиер Московиси, постигнати в понеделник. Договореностите между французина и гърка обаче не бяха подкрепени от финансовите министри в Еврозоната.

Удължаването на програмата ще даде възможност на Гърция да преговаря за ново споразумение. При това Атина настоява за продължаването на кредитното споразумение, а не програмата за помощ, в която участва и Международният валутен фонд.

По данни на "Уолстрийт джърнъл" все още няма яснота дали всички кредитори са готови да приемат условията за удължаването на кредитната програма, чийто срок изтича на 28 февруари 2015 г. "Ако Гърция разбира под удължаване на кредитното споразумение получаването на пари без никакви условия, това няма да бъде прието", казва източник от Брюксел пред американския вестник.

Ципрас вчера в парламента потвърди намерението на кабинета си да се откаже от ред мерки по съкращаване на разходите в държавния бюджет. "Ние не правим нито крачка назад от нашите основни обещания пред гърците, ние не отстъпваме от крачка назад от предизборните си обещания", заяви той.

По думите на Ципрас законопроектите, предполагащи облекчаване на строгите мерки в социалната сфера, ще бъдат внесени в парламента в най-скоро време. Приемането на такива компромиси обаче би противоречило на обсъждания с кредиторите компромис.

Днес изтича крайният срок, поставен на Атина от европейските партньори за подаването на молбата за удължаване на програмата. Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че не вижда алтернатива на удължаването на програмата. "Ако молбата постъпи, ние ще я проучим, ще я съгласуваме с другите институции на ЕС и тогава Съветът на финансовите министри на Еврозоната (Еврогрупата) би могъл да обсъди въпроса в петък", заяви холандецът. Той също отбеляза, че разглеждането на документа би дало на двете страни време, в което могат да преговорят за нови условия за сътрудничеството. Еврогрупата е готова да обсъжда замяната на едни мерки с други при съгласието с други институции на ЕС.

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис на заседание на Еврогрупата се изрази категорично против проекторезолюция, която би предвиждала удължаване на действуващата програма с шест месеца, ако условията останат същите. Той заяви, че при преговорите му с Московиси са били съгласувани други условия, финансовите министри от Еврозоната обаче не са дали съгласието си. "За съжаление, този прекрасен документ, който бях готов да подпиша, бе отзован минути преди заседанието на Еврогрупата", каза тогава Варуфакис. По-рано той заявяваше, че Атина иска да преразгледа около 30% от условията в сегашната програма.

Гръцкото правителство, дошло на власт с обещанията за отказ от строги бюджетни икономии и действащата програма за финансова помощ, не иска реформи на пазара на труда, пенсионната система и приватизация на държавно имущество за изплащане на дълговете.

На Гърция й липсват за финансиране на нуждите и обслужването на дълговете в началото на 2015 г. 12,3 млрд. евро. Тъй като приходите от данъци са намалели, дупката се е разширила още повече. Кабинетът твърди, че има пари до юни. Други оценки обаче предричат свършването на парите в хазната още в началото на март.

Ако от 1 март Гърция остане без финансова подкрепа от ЕС, това може да предизвика паника на пазарите и да доведе до верижна реакция с краен резултат излизане на страната от Еврозоната.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2087 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Аз

2015.02.18 | 21:26

3
Ципрас чака да мине избора на президент, за да приеме условията на тройката. Че ако ги приеме преди това - пада от власт!

2015.02.18 | 21:26

2
Еврейте ще им го набутат отзад както на всички.Колкото повече мърдат толкова по хубаво ще им бъде.
ясо

2015.02.18 | 16:49

1
Ще отстъпят и двете няма къде да идат .

Добави коментар

Водещи новини