Берлин променя стратегията си за сигурност заради Русия

  • 18 февруари 2015 09:58

  • 1853
  • 6
Берлин променя стратегията си за сигурност заради Русия
© gettyimages

Германия ще преразгледа стратегията си за сигурност през близките години в отговор на опитите на Русия да използва силова политика и военна сила за налагане на интересите си, заяви вчера министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

"Руските действия в Украйна из основи променят архитектурата на сигурността в Европа", каза тя, откривайки дискусия за новата стратегия за сигурност, която трябва да бъде очертана в "Бяла книга", планирана за публикуване следващата година. В нея ще бъдат детайлизирани главните принципи, залягащи в германската политика за години напред. "Новата политика на Кремъл започна дълго преди кризата в Украйна и ще ни ангажира още много, много дълго време", каза Лайен. Според новата стратегия германската армия занапред ще се фокусира не само върху далечни задгранични мисии, например в Афганистан, но ще бъде по-силно ангажирана в укрепването на отбраната на НАТО. Германия вече работи активно за засилването на натовското присъствие в Източна Европа.

Новите принципи, които ще "наследят" предишната "Бяла книга" от 2006 г., ще отчитат и други промени, като въздигането на екстремистката групировка "Ислямска държава", Арабската пролет, климатичните промени и кибератаките, каза военната министърка.

Освен това германското външно министерство ще инвестира милиони евро в създаването на нов институт за изучаване на постсъветските държави.

Последвайте канала на

БТА
1853 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2015.02.19 | 00:21

6
Голем страх,големо насиране ! Вие с едни чалми не можете да се справите,камо ли с Русия :))))))))

2015.02.19 | 00:21

5
Жалко че не съществува Германия! Какви мъже, какви политици, какви генерали, какви воини имаше! А сега нек'ви жени и жи дове ги представляват и се правят на хора ---- а те мижитурки!!!!
Смях

2015.02.19 | 00:20

4
Докъде я докараха германците, жена министър на отбраната......хахахахаххаха

2015.02.19 | 00:20

3
ot Rusiq ne se znae,no ot islamisti baq evropeiskakra 6te seprolee,6te iskate pomo6t togava ot Rusiq,,
гошо

2015.02.18 | 20:50

2
Ще се въоръжавате,а неонацисти?Тоя път руснаците ще ибът наред и немски жени, и немски мъже и глобализирани изотзад третополовци/ако изобщо оцелее нещо от Райха ви/.
Все Още Българин

2015.02.18 | 17:10

1
Всички те си се справят някакси ...и то добре. За това има видими и измерими параметри! А Вие като сте винаги разбирачи, защо винаги сте от ..баната страна, а? Защо не защитавате България_

Добави коментар

Водещи новини