ЕК: Да се възползваме от ниските цените на горивата

  • 06 февруари 2015 11:59

  • 1786
  • 1
ЕК: Да се възползваме от ниските цените на горивата
©

Европейският съюз, като най-голям вносител на течни горива в света, трябва да се възползва от падането на цените на петрола и газа, каза заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, предаде РИА Новости.

Словашкият представител в органа на изпълнителната власт на Европейския съюз направи изявление по време на съвещание на министрите на енергетиката в латвийската столица Рига. "Ние имаме късмет, защото можем да използваме понижаването на цените на течните горива в наша полза. Трябва да използваме прекрасната възможност, за да определим нашата енергийна политика в правилната насока и да инвестираме в сектора сега", заяви Шефчович.

Според заместника на Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето евтините горива вероятно ще мотивират страните от ЕС да намалят разходите си за добив на скъпоструващи изкопаеми горива, да се инвестира във възобновяеми енергийни източници и премахването на зависимостта от външните доставчици на течни горива. Той посочи, че ключов въпрос за енергийния съюз е сигурността на доставките. ЕС всяка година внася енергоносители за над 1 млрд. евро, което е 3,2% от брутния вътрешен продукт на 28-те.

Стойността на нефта през лятото на 2014 г. падна повече от два пъти. Решението на Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) да запази квотите за добив даде нов тласък към срива на горивата и към началото на 2015 г. барел от сорта Брент се търгуваше за 45 долара. По-късно стойността на черното злато тръгна леко нагоре, припомня агенцията.

"Ние зависим много от един основен доставчик - Русия, когато става дума за нефт и газ. Ние също в голяма степен зависим от Русия и в областта на електроенергетиката. В тази връзка, смятам, че имаме много важен партньор и трябва да бъдем убедени, че нашите отношения са равнопоставени. Същото така трябва да имаме и алтернативни варианти, които да допринасят за нашата енергийна сигурност", добави Шефчович.

"Един от начините да се решат тези задачи, е да се повиши енергийната ефективност. Например, ако енергийната ефективност на Европа се повиши с 1%, то вносът на газ ще се съкрати с още 2,6%", отбеляза словашкият дипломат.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1786 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.02.07 | 12:48

1
ТОВА ИЗКАЗВАНЕ СЪДЪРЖА ИКОНОМИЧЕСКО ПРОТИВОРЕЧИЕ.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини