Брюксел: Косово е изпълнило много от политическите критерии

  • 12 октомври 2011 15:05

  • 627
  • 0
Брюксел: Косово е изпълнило много от политическите критерии
© gettyimages

Косово продължава своите усилия за хармонизиране на законодателството си с европейските стандарти, пише в доклада на Европейската комисия.

В същото време остават проблеми, свързани с прилагането на новите закони. Брюксел посочва, че властите в най-новата балканската държава трябва да започнат програма за интегриране на жителите на северната част на Косово, голяма ачст от които са сърби. Отбелязва се, че диалогът между Белград и Прищина се е провеждал в като цяло конструктивен дух до месец септември.

Докладът посочва, че изборите в Косово са били белязани от сериозни пропуски и твърдения за нарушения. Нарушителите трябва да бъдат изправени пред съда и трябва да бъде постигнат прогрес в избирателната реформа. Капацитетът на публичната администрация остава слаб. Полицейските и съдебните власти трябва да активизират усилията си за борба с организираната престъпност и корупцията, които остават основни проблеми.

Документът отбелязва, че Косово е постигнало прогрес за създаването на функционираща пазарна икономика. Настоява се, че са нужни значителни реформи и инвестиции, за да може в дългосрочен план икономиката да се справи с натиска на конкуренцията и пазарните сили в рамките на Европейския съюз.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
627 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини