Белгийската полиция издирва съучастник на атентатора срещу Еврейския музей

  • 23 януари 2015 11:00

  • 885
  • 0
Белгийската полиция издирва съучастник на атентатора срещу Еврейския музей
©

Белгийската полиция разпространи кадри с предполагаем съучастник на нападателя срещу Еврейския музей в Брюксел от май миналата година.

Картината показва мъж на около 30 години с тъмна кожа, бръсната глава и дълга черна брада. Местните медии днес допускат, че задържаният в Марсилия французин Мехди Немуш, обвинен за пряк извършител на нападението и предаден на Белгия, не е действал сам или дори не е стрелецът от записа на охранителните камери на музея. При нападението през май загинаха четирима, като за двама от тях бе установено, че са били агенти на Мосад. За Немуш бе изяснено, че се е завърнал неотдавна от Сирия, където се е сражавал за "Ислямска държава" и е бил един от охранителите на западните заложници. Доскоро се предполагаше, че е действал като "вълк-единак".

По-късно във Франция бе задържан негов предполагаем съучастник, чиято екстрадиция в Белгия все още се очаква. Белгийските медии съобщиха, че двамата предполагаеми терористи, убити миналата седмица при полицейския щурм във Вервие, са били погребани - единият от тях в мюсюлманско гробище в северните покрайнини на Брюксел, а другият - в Мароко. По последни данни терористичните им намерения били пресечени само няколко часа, преди те да ударят. Това било установено от приложеното подслушване не само на телефоните им, но и от поставени скрити микрофони в жилището им и в автомобила, който ползвали.

Снощи бе отхвърлена версията, че цел на нападението са били полицейският участък в имигрантския квартал "Моленбек" в Брюксел или централата на белгийската полиция, без да бъде посочена друга мишена.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
885 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини