Експерт: Възможни са нови атентати в Европа

  • 13 януари 2015 21:15

  • 2444
  • 1
Експерт: Възможни са нови атентати в Европа
© Getty Images/Guliver

Съществува опасност от нови атентати в Европа и от радикализация в затворите, предупреди координаторът на ЕС за борба срещу тероризма Жил де Керхов, цитиран от Франс прес и ТАСС.

Затворите са инкубационна среда за радикализация, предупреди експертът. "Трябва да се хармонизират наказателните разпоредби, но нека не изпращаме в затвора всички, които се връщат от Сирия. Ще се радикализират още повече и ще вдъхновят други", подчерта експертът.

"Знаем как вдъхновява фигурата на ветерана, дори ако е бил чистач в Сирия, а не на предна линия. Той ще си измисли, че е бил голям герой, обезглавил десет души", добави той.

В затвора са се радикализирали Амеди Кулибали, участвал в атентатите в Париж миналата седмица, Мохамед Мера, французинът, извършил убийства в Тулуза през 2012 г., и Мехди Немуш, осъден за убийството на четирима души в Еврейския музей в Брюксел, подчерта Де Керхов, предаде БТА.

"Заплахата от нови атентати остава сериозна", добави експертът. "Даеш (арабското съкращение на Ислямска държава) иска да действа и го обяви. Ал Кайда е силно отслабена, но иска да остане в играта и да ни напомни за себе си. Съществува и "Фронт ан Нусра", сирийският клон на Ал Кайда, който търси европейци с валидни паспорти, които лесно могат да влязат при нас или да вземат самолета", обясни Де Керхов. "Няма чудотворно решение. Използвайки палитрата от превенция, откриване, потискане и международни действия ще се опитаме да избегнем във възможно най-голяма степен това да се повтори. Но не да го избегнем изцяло. Не можем да попречим на всички", признава европейският антитерористичен координатор.

"За нещастие има оръжия, които идват от Балканите и от Либия, които се продават свободно, и има луди. Когато имате лесен достъп до калашници и радикализирани луди е изключително трудно да се попречи на подобен атентат, но можем да се опитаме да предотвратим възможно най-много атентати, без да се превръщаме в тоталитарно общество", подчерта Де Керхов.

Близо 3000 европейски граждани са се присъединили към джихадистките групировки в Сирия и в Ирак, а 30 на сто от тях са се върнали в страните от ЕС, показват данните, до които има достъп европейският координатор. "Трябва да останем нащрек", настоя той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2444 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ВЕСКО МАРИНОВ

2015.01.14 | 07:47

1
НАШАТА ПОЛИЦИЯ НИ ПАЗИ, ЛАПАТ ДЮНЕРИ И ПЪРДЯТ!

Добави коментар

Водещи новини