Експерт: Атентатът в Париж може да бъде начало на една мащабна война

  • 12 януари 2015 10:43

  • 2619
  • 8
Експерт: Атентатът в Париж може да бъде начало на една мащабна война
© Getty Images/Guliver

Атентатът в Париж може да бъде начало на една широка мащабна война.

Това заяви в интервю за БНР директорът на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения Симеон Николов. "Решаващо ще бъде да се докаже кой стои зад атентаторите и едва тогава бихме могли да правим изводи за следващите им стъпки. Въпреки заявеното от терористите, че принадлежат към групировка на "Ал Кайда" от Йемен, както и изявления, които бяха направени от представители на двете организации, главният прокурор на САЩ, както и председателят на Съвета на началник щабовете на американските въоръжени сили твърдят, че няма надеждна информация, че "Ал Кайда" или "Ислямска държава" стоят зад терористичната атака. Ако се докаже, че "Ислямска държава" стои зад тях, това би било първата реализация на досегашните заплахи на групировката срещу Европа", допълни той.

"Групировката в Йемен бе една от първите, които се присъединиха към "Ал Кайда". Още тогава ние предупредихме, че евентуално обединяване на ресурсите на "Ислямска държава" с технологичните и международните възможности на "Ал Кайда" по цял свят би било най-страшната перспектива за Европа. Ако преговорите са завършили с конкретни планове, то атентатът в Париж може наистина да се окаже обявяване на началото на една мащабна война и една поредица от атентати", каза още Николов. Според него зад двамата атентатори стои някой. По думите му това е първият по рода си атентат с нов характер.

За опасностите пред България Симеон Николов коментира: "Заплаха съществува. Лоша шега би ни изиграл нашият подход към такива заплахи и нашата безотговорност. Ние имаме много проблеми да отстраняваме, които правят по-лесно провеждането на терористични актове в България, по-уязвими сме, макар да не сме първостепенна цел", категоричен беше той.

Според Николов сериозна заплаха представлява ислямизацията на ромските общности у нас. "В момента над 50% от тях са ислямизирани или турцизирани. В тази посока ще продължава да се работи, предполагам", завърши той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2619 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
000

2015.04.15 | 09:29

8
Ако не искат още ексцесии много лесно може да ги унищожат тия ислямисти.Ама не искат,тъпите американци.

2015.04.15 | 09:29

7
Za Balgaria niama strashno ! Polovinata ot naselenieto e miusiulmansko.S tia tempove na nezakonnite emigranti,procesa shte prikliuchi do 5 godini !
локо

2015.04.15 | 09:29

5
До 2050 70% от населението на България ще е мюсулманско, така че братя събирайте оръжия чакат ни страшни времена може пак да се наложи модела на хайдушките дружини, но този път няма да има кой да дойде да ни освободи, ето това е резултата от човешките права и безхаберието на нашите продажни "политици" ДЕМОКРАЦИЯ!!! Ето ви сега свобода пътувайте където искате, но бъдете роби на банките, корпорацийте и монополите!!!!

2015.04.15 | 09:29

6
излез от средните векове мунчо

2015.04.15 | 09:28

4
Забранете ИСЛЯМА , както в Япония , тогава проблеми няма да има !

2015.04.15 | 09:28

3
За ислямизирането и турцизирането на циганите,основна роля има една партия-ДПС! Само че всички политици и слугувате независимо че пречи жестоко на България.
::

2015.01.12 | 20:51

2
Първо янките и русите да се збият и след това рязаните дани довършат.

2015.01.12 | 17:10

1
КАТО ЗАВЪРШИШ АГРОТЕХНОЛОГИИ СТАВАШ ЛИ ЕКСПЕРТ ПО СИГУРНОСТА?

Добави коментар

Водещи новини