"Ню Йорк таймс": Кой е истински германец?

  • 07 януари 2015 10:09

  • 2020
  • 10
"Ню Йорк таймс": Кой е истински германец?
© gettyimages

Американският вестник "Ню Йорк таймс" се спира днес на шествията на антиислямисткото движение ПЕГИДА в Германия, като казва, че те са галванизирали и двете страни в дебата за имиграцията в страната и отново са разпалили дискусията за националната идентичност.

Обезпокоени от големия наплив на бежанци от Близкия изток, Африка и други региони на войни и размирици, все повече протестиращи се включват в ежеседмичните шествия на ПЕГИДА в Дрезден, надигайки глас срещу вредното, според тях, влияние на чужденците и особено на мюсюлманите върху националното културно-историческо наследство. Но въпросите, повдигнати от ПЕГИДА, предизвикаха ответна реакция от онези, които отхвърлят посланието на това спонтанно възникнало движение, и които искат Германия да е по-толерантна страна. И в хода на тези дебати отново се повдига въпросът, на който страната търси отговор от десетилетия: какъв всъщност е германец?

Вестникът обръща внимание на аргументите на германския бизнес, според които демонстрациите на ПЕГИДА накърняват имиджа на Германия в чужбина и не помагат за привличане на квалифицирани имигранти, от каквито страната се нуждае. Тези аргументи срещат широка подкрепа, което се вижда от масовите контрашествия в подкрепа на имигрантите, пише "Ню Йорк таймс".

Отбелязва се и петицията на десетки видни германци като опит да се покаже, че германският елит е за открито, толерантно и мултикултурно общество. По-нататък вестникът отбелязва, че антиимиграционни и антимюсюлмански настроения тлеят из цяла Европа в момент, когато хиляди бежанци прииждат по време на икономическа слабост и на нарастващи страхове, предизвикани от бруталните действия на "Ислямска държава" и на други екстремистки мюсюлмански групировки. Въпреки авторитета й на най-мощна икономика на Европа, Германия не е имунизирана срещу опасенията, на които ПЕГИДА даде гласност и според които имигрантите изцеждат обществените ресурси.

Надигането на антиислямисткото движение поставя и въпроси за езика, обичаите и религията, включително и това дали само тези, които говорят немски така добре, както местните, могат да бъдат смятани за германци. Вестникът привежда констатацията от петицията на политиците, учените и интелектуалците, според които в обществото е възникнал разрив. "Всеки втори запитан се изказва в полза на мултикултурността, но в същото време всеки трети иска по-смела изява на патриотични чувства, които изключват имигрантите", се казва в петицията.

След като подчертава, че дори канцлерът Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се е надигнала открито глас срещу ПЕГИДА и ксенофобските настроения в страната, показвайки видимата еволюция на нейната партия през последните 15 г. по тези въпроси, вестникът се спира на резултатите от задълбочено проучване на Хумболдовия университет в Берлин, базирано на анкета сред 8270 души. Констатацията в проучването е, че "да си германец днес е нещо, което може да се научи и придобие", следователно вече не е въпрос на етническо потекло.

В заключение "Ню Йорк таймс" отбелязва, че еволюцията на Германия към страна - смес от култури и произход, е била демонстрирана и на световното първенство по футбол в Бразилия миналата година, където Германия спечели титлата с отбор, три от звездите на който имаха различен етнически произход. Всъщност, 16 милиона днешни германски граждани имат имигрантско потекло, добавя авторът.

Последвайте канала на

БТА
2020 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
таркалан

2015.01.30 | 11:46

10
Като гледам какво става във Франция тази суртрин, ако в най скоро време политиците в Европа не признаят, че Исляма,както всички религии, е вреден за съвременното човечество то в скоро време хилядите протестиращи ще станат милиони и за съжаление ще се върнем във времената на 30 те.
a

2015.01.30 | 11:46

9
двама немски полицаи,спират кола за проверка,годината е 2025, полицаят ахмед ,след проверка на документите се обръща към колегата си аркан; я какво странно име има този водач .......ХАНС??????
007

2015.01.30 | 11:45

8
ще се сетите но вече маи е късно те турците станаха повече от швабите
kvitanov

2015.01.18 | 17:28

7
Je ne suis pas EBDO/ Charlie/, je suis ЕБЛЬО!!!

2015.01.07 | 23:48

6
еврейската кампания против мюсулманите е вредна за Европа.

2015.01.07 | 14:27

1
Глупав лапач на рязани от атаклъ!

2015.01.07 | 23:48

5
Германците са народ от 8000 години. Други германци няма. Няма понятие "истински" германец, те всички са истински. Другите просто не са германци.

2015.01.07 | 23:48

4
кой е истински евреин? мургав, космат, нисък

2015.01.07 | 23:47

3
ako qnkite ne zaka4eha arabite nqma6e d ima emigranska valna v evropa

2015.01.07 | 19:44

2
столицата на орките

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини