Сп. Икономист: 2015 г. не започна добре за Виктор Орбан

  • 06 януари 2015 15:10

  • 1996
  • 4
Сп. Икономист: 2015 г. не започна добре за Виктор Орбан
© gettyimages

Новата година не започна добре за Виктор Орбан, свадливия премиер на Унгария, коментира британското сп. Икономист.

Подкрепата за управляващата дясна партия ФИДЕС намалява. Скорошна анкета на "Медиан" показа спад от 38 до 26 процента, което представлява загуба на 900 хиляди избиратели. Личната популярност на Орбан се срина до 16 пункта. Други социологически агенции установяват подобни резултати. Непосредствената причина за това недоволство беше планът за въвеждане на данък върху потреблението на интернет, който бе оттеглен набързо, след като през октомври десетки хиляди демонстранти излязоха по улиците на Будапеща. Но отстъпката на правителството - първата важна отстъпка след убедителната изборна победа през април 2014 г. - вместо да успокои протестите, като че ли ги активизира. Техният нарастващ гняв има дълбоки корени.

Историите за лукса и фантастичните имоти, на които се радват някои правителствени министри и техни приятели, въпреки че бедността се увеличава, пораждат пукнатини във ФИДЕС. Золтан Покорни, бивш председател на партията и ексминистър на образованието, който сега е районен кмет в Будапеща, призова да бъде сложен край на "пищния начин на живот", която водят членове на правителството и "видни политици". Покорни бе заклеймен от Янош Лазар, шеф на канцеларията на Орбан, но неговият призив получи широка гласност.

Нарастват и опасенията вътре във ФИДЕС, че разногласията с американците може да прераснат в истинска дипломатическа криза. На шест официални лица от Унгария бе наложена забрана да влизат в САЩ по подозрения в корупция - една доста необичайна санкция срещу съюзник в НАТО. Съединените щати отказват да ги назоват поименно, но Илдико Вида, началник на данъчната администрация, призна, че е включена в списъка. Тя категорично отрича да е извършвала нещо нередно. Подтикната от Орбан, Вида подаде в съда жалба за клевета срещу американския шарже д'афер в Будапеща Андрю Гудфренд. Жалбата едва ли ще доведе до нещо, защото Гудфренд има дипломатически имунитет.

Празниците предоставиха възможност за охлаждане на страстите и преразглеждане на унгарската външна политика. Завоят на Орбан към Москва се обърна срещу него след кризата в Украйна и срива на рублата. Представители на унгарските власти казаха на западни посланици, че прехваленото "отваряне на изток" не е донесло такова увеличаване на външната търговия и инвестициите, на каквото са се надявали. Отказът на президента Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 от проекта "Южен поток", който бе подкрепен от Унгария, бе удар по нейната енергийна стратегия.

Но вместо да поправят отношенията с американците, Орбан и министрите му предприеха атака. Унгарският премиер окачестви твърденията за корупция като претекст за опити на американците да засилят влиянието си в региона. САЩ се намесват във вътрешните политически работи на страните в Централна Европа, добави той. Определящи фактори били конфликтът в Украйна и преговорите за свободна търговия между Европейския съюз и
американците. "Те искат да ни въвлекат в конфликт, който може да има само лоши последствия за нас." Америка изразява пред унгарското правителство единствено опасенията си относно демокрацията и върховенството на закона, реагира говорител на Държавния департамент.

Сега агресивни претенции относно поведението на Америка отправят Янош Лазар, председателят на парламентарната група на ФИДЕС Антал Рогар и външният министър Петер Сиярто, и тримата в интервюта за проправителствени медии. Сиярто каза пред вестник "Модяр немзет", че "външни и вътрешни" сили искат да дестабилизират Унгария. Разногласията с Америка датират от приемането на медийния закон, каза правителственият говорител Золтан Ковач. По думите му "от 2011 г. насам има видима и осезаема неприязън към нас от страна на администрацията на САЩ".

Подобни настроения може да се понравят на базата на ФИДЕС, но е малко вероятно да я разширят.

Последвайте канала на

БТА
1996 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
БОЗДУГАН -- ОТРЕПКА ОТ АТАКА

2015.01.07 | 21:40

4
Къде се крие умствения дегенерат от сектата Юруш -- Бургаския дърт хюм Любо Аналното ?? Нали този Орбан му беше кумир, заедно със Сарайския Евнух и Путин !! Вземи единия , че блъсни другия !! А Хахото направо изплющи , без много церемонии !!

2015.01.07 | 21:40

3
ATAKA -DA TI GO ZAVRE V USTATA!!-PEDERAST DOLEN OT GERB
БОЗДУГАН

2015.01.07 | 21:40

2
ТРИМА ГОЛЕМИ са в Европа ! ПАТРИОТИ ! ПУТИН , ОРБАН и ВОЛЕН СИДЕРОВ ! Останалото е цаца , дребосък ! Да не пропусна , има и една прогнила ТИКВА ПРОСТА и един ПАЛЯЧО , пигмей , бивша ирландска проститу , пардон ПАСТИРКА ! Безумци !

2015.01.07 | 21:40

1
Какъв глупак , какъв идиот , каква герберастка тиква е № 1 ! Също като главатяра им от Банкя !

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини