Почина социологът Улрих Бек

  • 03 януари 2015 20:13

  • 1936
  • 0
Почина социологът Улрих Бек
©

Най-известният социолог Улрих Бек е починал, пише dw.de, цитирано от "24 часа".

Улрих Бек е сред най-влиятелните германски интелектуалци и най-известният социолог в света. Той е професор по социология в университет „Лудвиг Максимилиан” в Мюнхен, гост професор в London School of Economics and Political Science и в университета Харвард. Автор е на парадигмалната книга „Рисковото общество” (По пътя към една друга модерност).

На 4 юни 2013 г. Улрих Бек получи титлата „Доктор хонорис кауза” в Софийския университет.

Улрих Бек бе един от най-често цитираните социални учени в света. Според Международната банка за цитати (Social Science Citation Index, 2000-2011) през първото десетилетие на XXI век той е един от петимата най-често цитирани социални учени в световен мащаб.

Книгите му са преведени на повече от 35 езика. На български език са налице 5 от тях, 6-тата предстои да бъде издадена.

Социологическите диагнози и критичните анализи на Улрих Бек стават достояние на по-широката публичност и благодарение на факта, че той постоянно публикува статии и коментари в най-големите и престижни европейски вестници: Der Spiegel, Die Zeit, Sueddeutsche Zeitung, Frankfurter Rundschau, La Repubblica, El Pais, Le Monde, The Guardian и др.

През последните години Улрих Бек се ангажира с различни граждански активности, свързани със запазването и преосмислянето на обединена Европа и „европейския проект” като цивилизационно постижение. През 2012 г., заедно с друг социолог - Даниел Кон-Бендит, Бек инициира Манифест за преизграждането на Европа отдолу, наречен „Европа – това сме ние!”.

Последвайте канала на

1936 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини