Хиляди унгарци на протест срещу Виктор Орбан

  • 03 януари 2015 12:15

  • 2228
  • 7
Хиляди унгарци на протест срещу Виктор Орбан
© Getty Images/Guliver

Няколко хиляди унгарци протестираха снощи срещу унгарския премиер Виктор Орбан и срещу провала на политическия елит в страната, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Протестиращите носеха плакати, осъждащи премиера, чиято популярност беше белязана от сериозен спад в последните месеци въпреки неговите три изборни победи през 2014 г.

Протестиращите се събраха пред операта на Будапеща. Някои от тях изразиха безпокойството си от политиката на правителството, която ги отдалечава от Запада и засилва връзките на Унгария с Русия. Други демонстранти пък изразиха страховете си от политиката на правителството за централизация в областта на държавната администрация и образованието. Протестиращите критикуваха силно и политическия елит, управлявал страната след падането на комунизма преди 25 години.

Протести разтърсват Унгария от октомври насам, след като консервативното правителство на Орбан предложи данък върху  използването на интернет - проект, от който се отказа впоследствие, припомня БТА.

Протестите обаче продължиха срещу корупцията и сближаването на Орбан с руския президент Владимир Путин. Организаторите на снощната демонстрация призоваха за нов протест на 1 февруари, когато в Будапеща пристига германският канцлер Ангела Меркел.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2228 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2015.02.02 | 08:35

7
Хора осъзнайте се, не си разрушавайте държавата така, както ние я разрушихме! Колкото и кофти да е Орбан, той поне не работи срещу вас, за разлика от нашите! Какво искате - да си разпродадете индустирята на германци и американци за жълти стотинки? Да си унищожите земеделието? Да спрете да произвеждате електроенергия и да почнете да купувате германска "соларна" енергия на 100-кратно по-висока цена от ядрената?

2015.02.02 | 08:34

6
Какво предлагате? Да влезем евро азийския съюз ли?
АЗ

2015.02.02 | 08:34

5
Не им харесва на някои, че Орбан се опълчва на САЩ и ЕС. В замяна те му организират "протест" по познатия и изпитан метод Това се очакваше. ЦРУ и администрацията на Обама организират активни мероприятия. За Украйна и Майдана си признаха, че са плащали . Навсякъде плащат, и при нас плащаха.. Лошото е, че от крякащи цветни революции преминават към война. А ние си нямаме Орбан. Натовецът каза, където решим, там ще правим бази. Нашите направо му легнаха. САЩ не искат нито двуполюсен, нито многополюсен модел на света. Искат само те да командват! .Демокрацият с бомби и преврати. Империя на злото. Просто глътнаха Европа. Европа просто загива. ЕС - долни мекерета. Надявам се поне гърци, испанци, италианци, португалци, ирландци да почнат с протестите и да вземат властта. Да се стреснат оядените бюрократи от ЕС.

2015.02.02 | 08:30

4
КОМУНЯГИТЕ СРЕЩУ ОРБАН ХАХАХА НИКЪВ ШАНС.
svidetel

2015.01.04 | 20:13

1
Ne zablujdavai, bol6evi6ko kretenqsalo zombi ! I te , i toi sa za matu6kata ti, piqnata razvratna ubiica!

2015.01.04 | 20:14

3
Tia ne znaiat kav k-r gi chaka !Da pitat za Bulgaristan i prostia mu narod !

2015.01.04 | 20:14

2
ОРБАН = СИДЕРОВ ! СУПЕР ! ТИКВАТА Е БОКЛУК !

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини