Взимат спешни мерки срещу ебола на летище "Хийтроу"

  • 31 декември 2014 14:49

  • 2349
  • 0
Взимат спешни мерки срещу ебола на летище "Хийтроу"
© Getty Images/Guliver

На лондонското летище "Хийтроу" - най-голямото в Европа, са взети спешни мерки за затягане на медицинския контрол над пристигащите в страната пътници от Западна Африка, за да се откриват сред тях заразените със смъртоносния вирус на ебола, съобщи днес главният лекар на Великобритания Сали Дейвис, цитирана от БТА.

Допълнителните мерки се налагат заради това, че на 28 декември медицинските служители на летището не успяха навреме да диагностицират, че завърналата се от Сиера Леонe медсестра Полин Каферки е заразена с ебола.

Днес британските медии съобщават, че след оплакванията на 39-годишната Каферки лекарите на летището седем пъти за половин час й мерили температурата, но не заподозрели нищо нередно и й позволили да замине за Глазгоу. Само няколко часа след пристигането си в Шотландия тя се почувствала още по-зле и била хоспитализирана. Едва в болницата било установено, че е заразена с ебола.

Междувременно правителството на Либерия - една от трите най-тежко засегнати от епидемията страни, отмени за една нощ комендантския час, наложен като превантивна мярка срещу разпространяване на епидемията. Целта е да се даде възможност за новогодишни църковни служби, съобщи висш правителствен служител, цитиран от Ройтерс.

Комендантският час бе наложен през септември, в разгара на епидемията, която досега е убила над 3400 души в страната и още най-малко 4400 в съседните Сиера Леоне и Гвинея. Църквите, в които ще има новогодишни служби тази нощ, трябва да спазват мерки срещу разпространението на ебола, като миене на ръцете, мерене на температурата и избягване на струпвания по пейките в храмовете, каза служителят.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2349 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини