Опитаха кибератака в офисите на Ангела Меркел

  • 29 декември 2014 18:56

  • 1703
  • 2
Опитаха кибератака в офисите на Ангела Меркел
© Getty Images/Guliver

При опит за проникване в компютри в офисите на германската канцлерка Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се е бил засечен вирусът Реджин, за който се смята, че е разработен от разузнаването на САЩ, предаде ДПА. Говорителка на Меркел отказа да потвърди, че е имало опит за кибератака.

"Не искам да коментирам евентуален инцидент", заяви Кристиане Вирц след като в. "Билд" пръв съобщи, че е бил направен опит флашка на служител от екипа на Меркел да бъде заразена с този вирус, предаде БТА.

"Не мога да потвърдя този тип атака. Компютърната система на канцлерството не е била заразена", каза Вирц. Според източници от Берлин инцидентът се е случил в първата половина на тази година. Те подчертаха, че нищо не свързва тази атака със САЩ, тъй като всеки може да е копирал вируса и да го е използвал.

В. "Билд" пише, че служителка от среден ранг в отдела за европейска политика към канцлерството е занесла в къщи документ на флашката си, за да го чете на личния си преносим компютър. Когато след това тя свързала флашката със служебния си компютър, се задействала антивирусна аларма.

На служителите на германското канцлерство е забранено да ползват личните си компютри за служебни цели, отбелязва ДПА. За съществуването на Реджин беше съобщено миналия месец, когато специалисти по борба с компютърни вируси допуснаха, че той е бил разработен от американската Агенция за национална сигурност и британския й еквивалент Център за правителствени комуникации. Те посочиха, че този вирус е много труден за засичане.

През октомври 2013 г. Меркел лично се обади на президента на САЩ Барак Обама да изрази протест след разкритията, че разузнаването на САЩ е подслушвало мобилния й телефон. Високопоставени официални лица от САЩ заявиха, че е оправдано да се шпионират приятели, отбелязва ДПА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1703 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
111

2015.01.03 | 18:48

2
това е то USA приятели на всички. Лошото е че Меркел няма топки и ще потулят и този случай както потулиха и предишния.

2014.12.31 | 08:11

1
Защото Меркел иска да отменя санкциите срещу Русия. Да не говорим, че от началото беше против такива санкции. Ето това е демокрация в действие...

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини