100 евро ще струва коледната трапеза на едно семейство в Кипър

  • 24 декември 2014 16:37

  • 1172
  • 1
100 евро ще струва коледната трапеза на едно семейство в Кипър
©

Средно 104 евро за 8 души ще струва Коледната трапеза на кипърците тази година. Изчисленията са според проучване на цените на продуктите, необходими за празничния обяд, извършено от Службата за защита на потребителите към търговското министерство на Кипър, информира БНР.

Предпразничното проучване на пазара в Кипър показва, че месото е по-евтино тази година в сравнение с Коледа 2013-та. Цената на килограм агнешко месо сега започва от 5.50 евро при 6.95 евро за миналогодишните празнични приготовления. Свинското месо може да се намери на най-ниска цена от 3 евро за килограм в големите супермаркети, с 1 евро по-малко отколкото преди една година.

Необходимите за салата зеленчуци също са по-евтини, сочи наблюдението на Обсерваторията по цените към търговското министерство. Най-значителна разлика се отчита при краставиците, като тази година средната им цена излиза 0.83 евро за килограм, при 2.96 евро за килограм през миналата година.

Ако домакинствата са направили своя избор за трапезата по най-изгодните цени, те ще похарчат средно 104 евро за Коледния обяд за 8 души. Тази сума покрива традиционното празнично меню в Кипър. Отчетени са цените и потреблението на три вида месо за прочутата кипърска сувла – късове месо на шиш, приготвени на дървени въглища, ориз, картофи, салата, вино и безалкохолни напитки, както и традиционните коледни сладки, курабии и кейк.

Асоциацията на потребителите в Кипър обаче призова купувачите да преценят финансовите си възможности и да обмислят добре празничните си покупки, преди да се бръкнат в джоба си. Времената са тежки и допълнителни разходи по време на празниците трябва да се правят само, ако с тях няма да се създадат проблеми за семействата за останалата част на декември и дори януари, съветва асоциацията.

Кипър изпраща втората си тежка година след удара на финансовата и икономическата криза в началото на 2013 година, с висока безработица и много хора, изпаднали в бедност. Статистическата служба на страната отчете намаление на потребителските разходи с близо 200 милиона евро през третото тримесечие на 2014 година в сравнение с предишното тримесечие.

В дните пред Коледа много министерства, общини, Църквата, неправителствени сдружения организираха благотворителни мероприятия и събиране на средства и храни в помощ на нуждаещите се социално слаби жители на острова.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1172 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.12.25 | 03:41

1
AMI BALGARIA KOLKOO E BBBADNI VEEHER HRISTIYANIOOOO SAMO ZA SHUJDITE MNENIE IMASH

Добави коментар

Водещи новини