Засилват охраната на белгийския премиер заради майонеза

  • 23 декември 2014 11:17

  • 1908
  • 1
Засилват охраната на белгийския премиер заради майонеза
© gettyimages

Охраната на белгийския премиер Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в ще бъде подсилена допълнително, след като вчера той бе нападнат на обществено събитие в Намюр и бе залят с майонеза, съобщават местни медии.

От екипа на премиера добавят, че срещу него досега са били отправени няколко смъртни заплахи. Мишел и семейството му са получили заплахите още докато той бе носител на проучвателния мандат за съставянето на федералното правителство. Засега Държавна сигурност и полицията изглежда си прехвърлят отговорността за допускането на вчерашния инцидент, при който Мишел, застанал на трибуната в конферентна зала в южния град, бе доближен от две момичета, които го нападнаха с викове и го заляха със съдържанието на цял еднолитров флакон майонеза. Момичетата захвърлиха по него и пликове с пържени картофи. Цялата сцена от първия вик до залавянето на нападателките и извеждането на объркания Мишел от залата трая точно 22 секунди. Съобщава се, че нападателките са били четири бивши белгийски активистки на разпадналото се движение "Фемен", известно с безразсъдните си акции до неотдавна, когато момичета, голи до кръста, се втурваха срещу висши политици на световни събития.

Отбелязва се, че момичетата са се регистрирали предварително за събитието, като са се представили за студентки по журналистика. Медиите изразяват опасения, че вчерашната случка е можело да завърши по-зле, ако нападателките са носели хладно оръжие. Уточнява се, че на входа на залата не е имало метал-детектор, така че е било само въпрос на зла умисъл нападението да завърши различно.

Активистките, опозорили премиера, крещяха "Мишел, разкарай се! Спрете строгите икономии!". През 2012 г. предишният белгийски премиер Елио Ди РупоЕлио Ди Рупо Eлио Ди Рупо – белгийски политик и премиер на страната от 5 декември 2011 г. Елио Ди Рупо е бе нападнат по сходен начин и със същите мотиви на обществено събитие в Брюксел. Тогава момиче го замери в лицето с торта с червени плодове, като първоначално образът на поразения премиер изглеждаше окървавен. Както Ди Рупо, така и Мишел проявиха търпение и след няколко минути се появиха отново на трибуната пред своята публика. Мишел бе свалил сакото си и, останал по риза, се извини, че мирише на майонеза. Ди Рупо заяви, че са го накарали да опита десерта преди основното ястие.

От съставянето на новото белгийско правителство през октомври 2014 г. протестите и стачките не спират, като синдикатите настояват за преразглеждането на програмата за бюджетни икономии. Екипът на Мишел предложи повишаване на пенсионната възраст и намаляване на заплатите, като същевременно отказва да обложи големия капитал.

Последвайте канала на

БТА
1908 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.01.05 | 21:30

1
Заслужил си е шамара от майонезата и картофите,боклук!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини