Страхът от чужденците трябва да бъде овладян, заяви Оланд

  • 16 декември 2014 07:32

  • 1493
  • 4
Страхът от чужденците трябва да бъде овладян, заяви Оланд
© Getty Images/Guliver

Френският президент Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 похвали приноса на имигрантите във Франция и разкритикува хората, които се стремят да разпалват страх от чужденците, имайки предвид крайнодесния Национален фронт, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

В реч на официалното откриване на Музея на историята на имиграцията в предградие на Париж Оланд подчерта, че всеки четвърти французин е с имигрантски произход.

"Искам да припомня на французите откъде идват, какви ценности носят като френски граждани и къде искаме да отидем заедно", каза той, цитиран от БТА.

Оланд отхвърли "изказванията, които насърчават страха от разпада, от изчезването", които се правят от хора, "мечтаещи за дребна Франция, свита Франция, изобщо Франция, която вече не би била Франция".

Френският крайнодесен Национален фронт, който вече води в избирателните нагласи за президентския вот през 2017 г., е издигнал имиграцията в основна тема за обществена дискусия.

Случаят с Музея на историята на имиграцията е показателен колко деликатна е тази тема във френското общество. Идеята за него се заражда през 90-те години, започва работа чак през 2007 г., а официалното му откриване настъпва едва сега, отбелязва АФП.

Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 изтъкна, че Франция от 10 години приема средно по 200 000 чужденци годишно, което е най-ниският процент от общото население за европейска страна. По данни на ООН във Франция живеят около 11 процента имигранти.

Френският президент освен това заяви, че трябва да се защити принципът на Шенгенските споразумения за свободно придвижване на гражданите в ЕС и отново обяви подкрепата си за правото на чужденците да гласуват на местни избори.

Последвайте канала на

1493 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.12.17 | 00:02

4
Предлагам господа президентите да разпуснат охраните си и да се движат свободно и без страх сред хората по света !

2014.12.16 | 21:43

2
Не страхът от тях, а самите чужденци трябва да бъдат овладяни с по един ритник към африка или азия откъдето са се пръкнали!

2014.12.17 | 00:02

3
Еми така си е, защото приносът им не е толкова голям, а и след 10 години всеки 2-ри в Европа ще е негър или ислямист. А и какво ще стане с етническата идентичност и култура на дадената държава. Проблема не е само във Франция, а в цяла Европа, вкл. и в България. Какво и да се говори те са европейци(в случая французи) САМО по гражданство.
NEGROTO

2014.12.16 | 18:30

1
Obicha dupchi frenski jeni i momchenca...

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини