ЕК прекрати наказателната процедура срещу България за пропуски в инвентаризацията за парниковите еми

  • 06 октомври 2011 14:07

  • 689
  • 0
ЕК прекрати наказателната процедура срещу България за пропуски в инвентаризацията за парниковите еми
© gettyimages

Европейската комисия прекрати процедура по нарушение 2009/2067 относно пропуски и непълноти в докладваната в началото на 2009 г. национална инвентаризация за емисии на парникови газове, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Наказателната процедура започна през май 2009 г. Оценката на представения от България в началото на 2009 г. доклад показа, че не е предоставена пълната информация, необходима за докладване от Общността на поетите задължения по Рамковата конвенция на Обединените нации за изменение на климата (РКОНИК) и Протокола от Киото. Акредитацията на страната за участие в "гъвкавите" механизми по Протокола от Киото бе отнета след извършена през септември 2009 г. проверка на националната система за инвентаризация на емисиите на парникови газове, инициирана от Секретариата на Протокола от Киото, припомнят от МОСВ.

След предприетите от екипа на МОСВ коригиращи действия, липсващите данни от предходните докладвания и методите за тяхното изчисляване бяха включени в подобрената инвентаризация на емисии на парникови газове за 2008 г., докладвана на Европейската комисия на 13 август 2010 г. Подобрената инвентаризация на емисии на парникови газове за 2008 г. беше обстойно проверена в рамките на поисканата от България нарочна проверка, проведена от Секретариата на РКОНИК в началото на октомври 2010 г. Напредъкът, постигнат от България, бе оценен от международните експерти и в тази връзка акредитацията на страната ни бе възстановена през февруари 2011 г.

Закриването от ЕК на настоящата наказателна процедура е поредното доказателство за ефективността и качеството на работа
на екипа на МОСВ, се посочва в съобщението.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
689 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини