Италия се радва на първата си космонавтка

  • 24 ноември 2014 09:59

  • 2029
  • 0
Италия се радва на първата си космонавтка
©

През последните дни италианците изпаднаха направо в еуфория от предстоящия полет на тяхната първа космонавтка Саманта Кристофорети. Тя трябваше да полети снощи в 23 часа българско време от космодрума Байконур в Казахстан към Международната космическа станция (МКС) в компанията на руснака Антон Шкапелеров и американеца Тери Виртц.

Във вълненията на сънародниците си се вписа и премиерът Матео Ренци, който в събота туитна: „Цяла Италия гледа на полета на @AstroSamantha с радост и трепет. Горди сме с първата италианка в Космоса!”, пише в. "Монитор".

Саманта Кристофорети е на 37 години и живее в Милано. Родена е недалеч от град Тренто, където завършва технически лицей. След това се дипломира в университета в Мюнхен със специалност инженер механик. През 2001 г. кандидатства във Военновъздушната академия на Италия в сателитния град на Неапол – Поцуоли, и през 2005 г. я завършва с отличие, като придобива офицерско звание и още две специалности – военен пилот и инженер по въздухоплаване. Следващите четири години Саманта служи във военновъздушните бази Лече, Амендола и Истрана, където пилотира изтребители бомбардировачи и получава лиценз за управление на граждански самолети. През 2009 г. се явява на конкурс за космонавти, организиран от Европейската космическа агенция, класирайки се сред шестимата щастливци, подбрани измежду 8900 кандидати. Говори свободно немски, френски, английски и руски, не е омъжена.

Мисията на италианската космонавтка е кръстена „Футура” и ще продължи между 6 и 7 месеца. През първите четири от тях италианката ще работи съвместно с руската космонавтка Елена Серова. Сред основните задачи на Саманта Кристофорети са изследвания на физиологията на човека, биологически анализи и отпечатване на предмети в 3D, включително на части за самата космическа станция. Десет от експериментите са по поръчка на Италианската космическа агенция. На последната си пресконференция завчера първата италианска космонавтка обяви, че вечерта преди полета ще изгледа съветския филм от седемдесетте години на миналия век  „Бялото слънце на пустинята”.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2029 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини