Новият кабинет в Белгия: Месец на власт - месец на хаос

  • 11 ноември 2014 12:05

  • 1002
  • 0
Новият кабинет в Белгия: Месец на власт - месец на хаос
© gettyimages

Първият месец от работата на новото коалиционно федерално правителство на Белгия, положило клетва на 11 октомври, бе белязан от хаотични стъпки, коментира днес местният печат.

Отбелязва се, че често министрите и представителите на отделните партии от четиристранната коалиция са излъчвали разнопосочни послания пред обществото. Първият пример за това е реакцията по повод на изказванията на двама министри, фламандски националисти, защитили проявите на нацизма в страната през Втората световна война. Посочва се, че докато премиерът Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в е настоял те да се извинят, председателят на партията Нов фламандски алианс Барт де Вевер, възприет като най-влиятелния национален политик днес, е заявил, че министрите "не са направили нищо погрешно".

На второ място се посочва сблъсъкът на мнения на Де Вевер и на министъра на здравеопазването Маги де Блок по въпроса за употребата и притежанието на канабис. Де Блок коментира, че залегналите в коалиционното споразумение мерки за "нулева търпимост" по този въпрос не биха довели до нищо полезно. Де Вевер оспори това становище, като посочи, че споразумението предвижда в цялата страна да бъде приложена осъществяваната политика в Антверпен, където той е кмет - полицията да следи да не се пуши марихуана на обществени места.

Други двама министри - на енергетиката и на транспорта - изразиха становища за запазването на ядрените реактори след 2025 г. и за силни бюджетни съкращения в железниците - стъпки, попадащи в противоречие с договорената рамка за действия на правителството. Печатът коментира, че би било от полза въвеждането на повече координация в посланията на управляващите, изправени пред сериозна опозиция и пред решимостта на синдикатите.

Противоречията не са изключени, защото партиите, макар и част от правителството, не губят своята ДНК, коментира вицепремиерът Александър де Кро. Премиерът Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в отбелязва по същия повод, че коалиционното споразумение е гръбнакът на мнозинството и проблеми би имало само ако коалицията се отдалечи от постигнатите договорености.

Последвайте канала на

БТА
1002 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини