В Северна Италия искат да кажат "Чао" на Рим

  • 10 ноември 2014 14:38

  • 4082
  • 3
В Северна Италия искат да кажат "Чао" на Рим
©

53% от населението на североизточната италианска област Венето иска да се отцепи от Рим, предаде РИА Новости.

Изследване, проведено от социологическа агенция, показва сепаратистките тенденции сред жителите на апенинската държава. Средният процент на хората, искащи излизане на родните си райони от Италия, е 30. Освен във Венето настроенията за отделяне са силни и в двата най-големи острова – Сицилия и Сардиния. Там искащите независимост са 45 на сто от анкетираните. В северните райони Пиемонте и Ломбардия за отцепване се обявяват 35% от участниците в допитването.

Най-много привърженици на сепаратизма има сред предприемачите, наемните работници и безработните. Социолозите подчертават, че в бизнесът в развития Север се оплаква от големи ограничения върху дейността, наложени от централната власт. Работниците и останалите без постоянни трудови доходи са недоволни от липсата на социална защита.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
4082 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
italia

2014.11.11 | 14:59

3
Интересно ми е как хора, които не познават Италия и нейната история коментират новината. Да, в Италия има много силна регионална идентичност, но повярвайте ми никога няма да се отцепят. В Италия има една поговорка, която гласи, че между да искаш нещо и да го направиш има едно море (tra il dire e il fare c'e' di mezzo il mare).
сашко

2014.11.11 | 14:57

2
Явно такава е световната тенденция всички държави да се разпокъсат. Убеден съм че и турците от югоизточна България ще се опитат да се отделят и ще успеят да го направят защото нито армия имаме нито достатъчно силно управление което да се опълчи на мещо подобно.
язе

2014.11.11 | 14:57

1
Язе ,от кога ви рачувам,че с кой сме се фанале ,се е пропаднал!

Добави коментар

Водещи новини