Германците са доволни от промените след обединението

  • 07 ноември 2014 13:52

  • 1416
  • 1
Германците са доволни от промените след обединението
©

Огромното мнозинство германци са доволни от промените след обединението на ФРГ и ГДР.

Това сочат данни от проучване, поръчано от германската телевизия А Ер Де в навечерието на 25-ата годишнина от падането на Берлинската стена, чествана от днес в страната, предаде ТАСС. Тринадесет на сто от участниците заявяват, че са "много доволни" от тези промени - общо казано, от цялостното повишаване на жизненото равнище след обединението на Западна Германия с Източна. "По-скоро доволни" от промените са 64 процента. Земите, включени в състава на федералната република след падането на Стената, са известни сред германците като "нови". Това са провинциите Мекленбург - Предна Померания, Берлин, Бранденбург, Саксония, Саксония-Анхалт и Тюрингия. Четвърт век след обединението тези източни региони все още доста изостават от западните на практика по всички икономически и социални показатели, констатира агенцията.

Основен проблем в "новите" земи си остава демографският - младите хора продължават да се преселват в по-благоденстващи региони, а средната възраст на хората, оставащи там, съответно расте. Запазват се съществените разлики в размера на заплатите и пенсиите, които на Изток са с около 20 на сто по-ниски, отколкото на Запад. Освен това в "новите" територии безработните са горе-долу двойно повече.

Мненията по повод перспективите за развитие на бившата ГДР са разделени почти по равно. Тридесет и осем на сто от анкетираните смятат, че "новите" земи ще изостават от другите и занапред. Четирийсет и три процента обаче са убедени, че няма големи разлики между между бившите ФРГ и ГДР.

Германските медии съобщиха през май, че за обединяване на двете части от страната и изравняване на жизненото равнище са похарчени 2 трилиона евро. По данни на икономическия институт И Еф О, 60 до 65 на сто от средствата са изразходвани от правителството за социални нужди, главно за вдигане на пенсиите в бившата ГДР.

Последвайте канала на

БТА
1416 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.11.08 | 22:41

1
''За изравняване на жизненото равнище са похарчени 2 трилиона евро''.... правете му сметка на нас колко трилиона ни трябват докато стигнем нивото на ИЗТОЧНА германия. Там където стъпи комунистическия ботуш 1000 години трева не никне.

Добави коментар

Водещи новини