ЕС влага над 1 милиард евро в борбата с ебола

  • 06 ноември 2014 13:52

  • 1146
  • 0
ЕС влага над 1 милиард евро в борбата с ебола
© Getty Images/Guliver

Европейската комисия обяви днес, че осигурява още 280 милиона евро за борба с вируса ебола, с което общо вложените от ЕС средства в тази посока досега надвишават един милиард евро, пише БТА.

Комисията отбелязва, че холандски кораб пътува към Западна Африка, за да достави линейки и друго оборудване за здравните работници там. На борда на кораба са натоварени също подвижни болници и лаборатории, осигурени от Австрия, Белгия, Чехия, Унгария, Румъния, Словакия и Великобритания. Люксембург осигурява санитарни самолети за евакуация, които ще бъдат предназначени за медиците доброволци, работещи на местата, засегнати най-силно от разпространението на вируса.

Уточнява се, че необходимостта от осигуряването на "бърз изход" на доброволците е от особено значение за тяхната работа, както и че това е било едно от решенията на последния Европейски съвет. Преоборудването на двата използвани за целта самолета, както и разходите за техните полети, са за сметка на ЕС.

Половината от обявените днес 280 милиона евро ще бъдат предоставени пряко от бюджета на ЕС, а останалите ще бъдат получени от фармацевтични дружества, работещи в търсене на ваксина срещу вируса.

Последвайте канала на

1146 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини