ЕС: Москва и Киев да се разберат за газа

  • 30 октомври 2014 12:26

  • 1736
  • 3
ЕС: Москва и Киев да се разберат за газа
© gettyimages

Европейският съюз призова днес Украйна и Русия да постигнат споразумение за решаване на газовия спор между страните, без да уточнява дали е готов да предостави финансова помощ на Киев, предаде АФП.

Председателят на Европейската комисия Жозе БарозуЖозе Барозу Жозе Барозу - португалски политик, председател на Европейската комисия. Роден на 23 март 1956 г. в призова всички страни да приключат преговорите, за да може Украйна да получава доставки на газ, които да не бъдат нарушавани, да бъдат надеждни и основани на пазарни цени, посочи ЕК в съобщение. На тристранната среща в Брюксел за газа снощи не бе постигнато споразумение. Очаква се преговорите между Украйна и Русия с участието на Европейския съюз да продължат тази вечер.

Главният спор е по въпроса за финансовата подкрепа на ЕС за Украйна, за да може украинската компания Нафтогаз да изплати част от дълга си към руския газов гигант Газпром и да плаща авансово новите поръчки, посочи информиран източник, цитиран от АФП. По-рано днес шефът на Газпром Алексей Милер заяви, че няма да бъде подписано споразумение по газа, ако украинската страна и ЕК не съгласуват финансовите гаранции за погасяването на украинския дълг към Москва.

Според Милер на преговорите са подготвени за подписване три документа, от които два протокола. Първият протокол е в тристранен формат - Русия, Украйна, Европейска комисията, а вторият - в двустранен формат - Еврокомисия - Украйна. "Всичко, свързано с финансовите въпроси, всичко свързано с гаранциите, които Европейската комисия дава на Украйна, тези задължения ще бъдат включени в двустранния протокол. Що се отнася до нашия тристранен протокол, то всички принципни положения на този тристранен документ са съгласувани. Принципно е съгласувано и допълнението към договора между Газпром и Нафтогаз, който има технически характер", подчерта Милер, цитиран от ТАСС.

Последвайте канала на

БТА
1736 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Любо Ангелов от Бургас член на ПП АТАКА

2014.10.31 | 01:14

3
Салям алейкум братя сидерасти, нима забравихте че ние от АТАКА подкрепихме изборният закон на Мая Манолова, с което помогнахме на Бат Сали да стане депутат?Нима забравихте че АТАКА крепеше кворумът на ДПС и БСП повече от година? Нима забравихте че със мълчанието на АТАКА , АТАКА гласува заедно със ДПС и БСП и избраха Пеевски за шеф на ДАНС? Нима забравихте Комисиите на АТАКА за Авиотряд 28, които не доказаха никакви нарушения?Нима забравихте как Волен Сидеров удари полицай и не последва нищо? Нима забравихте как АТАКА не направи нищо срещу мюфтииството което поиска земи? Помни Сидерасто помни, иначе лошо. СЕга отивай да се кланяш на телевизията на Аллах-АлфаТВ

2014.10.30 | 19:43

2
БАРОЗО, ТАМ КЪДЕТО ДВАМА СИ МЕРЯТ КУ..ВЕТЕ НЕ СИ СЛАГАЙ ГЪЗА

2014.10.30 | 19:43

1
Ама те са се разбрали,бе този....барозоууу от вас се иска само да го плащате!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини