Конференция в Берлин обсъжда как да се помогне на сирийските бежанци през зимата

  • 28 октомври 2014 11:00

  • 1244
  • 4
Конференция в Берлин обсъжда как да се помогне на сирийските бежанци през зимата
© Getty Images/Guliver

Германското правителство е домакин на международна конференция в Берлин, където страни донори и пратеници от Йордания, Ливан и Турция ще обсъждат как да се подпомогнат сирийските бежанци през предстоящата зима, предаде ДПА.

В навечерието на конференцията канцлерът на Германия Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се изрази надежда, че конференцията ще изпрати силен сигнал за солидарност.

Тя направи това вчера преди разговори в резиденцията си с ливанския премиер Тамам Салам. Той от своя страна ще говори на конференцията във връзка с огромния брой сирийци, дошли в страната му, за да изчакат там да приключи конфликтът в родината им.

Салам определи това като един от най-важните въпроси, пред които Ливан е изправен днес. Германия призовава Европейския съюз да отпусне средства за подпомагане на милионите сирийски бежанци, отбелязва още ДПА.

Германският министър на икономическото сътрудничество и развитието Герд Мюлер заяви, че в момента се разиграва едно от бедствията на века и че ще загинат хора, ако не се предприемат незабавни и решителни допълнителни действия.

По думите му за целта могат да бъдат отпуснати милиарди евро от сегашния бюджет на ЕС.

Над 50 неправителствени хуманитарни организации излязоха с общ призив в Берлин да се увеличат двойно средствата за сирийците, както и западните страни да приемат поне 180 000 от бежанците, милиони от които са разселени в самата Сирия или живеят в лагери край границата на страната.

По данни на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси 3,2 милиона сирийци са избягали в чужбина, а 6,45 млн. са вътрешно разселени, от общо предвоенно население на страната от 22,4 млн. души, пише БТА.

Последвайте канала на

1244 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
RASSHAN

2014.10.29 | 11:32

4
merkel dasi gleda germania dane misli za arabite a da misli za Evropeicite a pak akogi obi4a tolkova dagi vzemi v tyah
marsSs

2014.10.29 | 11:32

3
ma tam da stoqt uaaa,tuka e studeno prez zimata,-100... tam toplo uiutno ,oshte poveche i bombite kato gyrmqt i te toplina otdelqt.. Tuka samo stud i pepei ..

2014.10.29 | 11:32

2
Деа и м ан г а л и т е, да се оправят вее. Никой не им длъжен. И в България е имало войни, национални катастрофи, стотици хиляди загинали, а никой не ни е помагал, даже и репарации сме плащали.

2014.10.29 | 11:31

1
Da im otpusnat sredstva i priüt ot bogatite arabski,petrolni darjavi,Evropa da ne im e dojna krava,hajde de!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини