Шефът на отделите "Здраве" и "Потребление" в ЕК хвърли оставка

  • 15 октомври 2014 20:49

  • 1090
  • 0
Шефът на отделите "Здраве" и "Потребление" в ЕК хвърли оставка
©

Европейската комисия ще приеме оставката на генералния директор на отделите "Здраве" и "Потребление", италианката Паола Тестори Коджи, за неспазване на правилата при набиране на оферти, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Разследването не показа корупционни действия или друго нарушение на законите и не е имало финансови последици от деянието, уточни говорителят на отдел "Човешки ресурси" Антъни Гравили. "Става дума за неспазване на вътрешната процедура. Г-жа Тестори сама взе мерки, когато осъзна грешката си и анулира процедурата. Тя пое отговорността си и предложи оставката си", обясни той.

61-годишната Тестори "има образцова 32-годишна кариера в Европейската комисия, но правилото е нулева толерантност при неспазване на вътрешните правила и процедури, които са изготвени с цел осигуряване на равноправни условия за всеки участник в търг", подчерта говорителят.

Тестори Коджи лично е телефонирала на неправителствена организация да я информира за набирането на оферти за договор от 100 000 евро за проучване на храненето през 2012 г. Тази постъпка е била публично извършена пред колеги и докладвана. Разследването е било възложено на бюрото за борба с измами ОЛАФ, което е заключило, че няма корупционни действия, посочи цитираният източник. По време на дисциплинарната процедура

Тестори е представила оставката си, която в крайна сметка е била приета днес от колегията на комисарите, добави той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1090 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини