Парижки съд глоби ФЕМЕН-истка-ексхибиционистка

  • 15 октомври 2014 16:33

  • 1681
  • 2
Парижки съд глоби ФЕМЕН-истка-ексхибиционистка
©

Съд в Париж наложи днес глоба на активистка на украинското женско движение "ФЕМЕН" за ексхибиционизъм и нападение срещу статуя на Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, предаде Ройтерс.

През юни т.г. Яна Жданова разби с дървен кол главата на восъчната статуя на руския президент в парижкия музей "Гревен". По време на нападението си срещу експоната 26-годишната жена бе гола до кръста, а върху торса й бе изписано "Kill Putin" (Убий Путин). Акцията на украинката беше на 5 юни, часове преди пристигането на истинския

Путин във Франция за честването на годишнината от десанта в Нормандия. Жданова избухна в смях, когато съдията обяви, че тя трябва плати 1500 евро глоба за вандализъм и разголване на публично място и да възмезди щетите, нанесени на музея. Вън от съда обвиняемата, която от две години живее във Франция като политически бежанец, обясни, че се е разсмяла, защото е била изненадана от странната присъда.

Адвокатката Мари Дозе обяви, че за пръв път френски съд осъжда активистка на "ФЕМЕН" за ексхибиционизъм и предположи, че този прецедент ще попречи на бъдещи протестни прояви във Франция на групата. Адвокатката отбеляза, че днешната присъда е безсмислена в общество като френското, където навсякъде присъстват търговски послания със сексуален елемент. Дозе каза, че ще обжалва.

ФЕМЕН са се специализирали в изненадващи акции с разголени гърди, с които твърдят, че отстояват правата на жените. Проявите им са главно в Русия и бившите съветски републики, като честа тяхна мишена е Путин. Наскоро френски съд оправда 9 активистки от "ФЕМЕН" за извършен от тях гол протест в парижката катедрала "Света Богородица", съобщи Ройтерс.

Според ТАСС на днешния процес Яна Жданова е била осъдена да заплати 3000 евро обезщетение за възстановяването на статуята на Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, още 1000 евро за морални щети на музея, както и да покрие съдебните разноски в размер от 500 евро.

Последвайте канала на

БТА
1681 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.10.16 | 15:26

2
Iska da go chuka,ama ne moje i ot iad s4upila ruskia bliad !

2014.10.16 | 15:25

1
браво на момата

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини