Професори, банкови служители и брокери източиха 400 млн. евро

  • 10 октомври 2014 13:28

  • 4000
  • 2
Професори, банкови служители и брокери източиха 400 млн. евро
©

Измамници задигнаха около 400 милиона евро за първите девет месеца на годината, сочи разпространен доклад на Финансовата полиция.

Противно на преобладаващото мнение, измамите не са дело на изпечени престъпници, а на професори, банкови служители и брокери, които се възползват от гласуваното им доверието, се изтъква в доклада.

Рекордните 300 милиона евро са източени от Алберто Микалици, който преподавал фирмена икономика в най-престижния частен университет "Бокони" в Милано и е имал достъп до документацията за клиенти на някои търговски банки.

Брокерът Масимо Чедолия успял да спечели доверието на монашески орден, който му поверил управлението на средствата, събирани от светилището на Свети Павел от Паола - покровител на Калабрия и Сицилия. Вместо да изпълнява указанията на монасите за разумно и предпазливо инвестиране, брокерът разигравал парите в най-рискованите операции на борсата, а печалбите задържал за себе си. По този начин станал собственик на 28 сгради, 8 парцела и 10 автомобила на обща стойност 2,3 милиона евро, които сега са конфискувани от Финансовата полиция.

Бенвенуто Моранди бил кмет на общината Валбондионе в областта Ломбардия и директор на филиала на Банка Интеза Сан Паоло в съседно селище. Успял да източи с фалшиви операции 20 милиона от сметките на клиенти.

В сферата на фалшифицирането на документи докладът съдържа нюанси. Например, действията на туроператора Пиерпаоло Визентин от Порденоне в областта Фриули Венеция Джулия са окачествени като "по-брутални", защото той инвестирал парите, придобити с фалшиви обещания за "приказни пътешествия". Оценката за анонимен брокер от Ферара в областта Емилия Романя е, че е подходил "по-елегантно", като измамил 100 клиенти с общо 11 милиона евро.

Накрая се споменават и "традиционните пирамиди", но с вече по-близки до реалните обещания за лихви между 5 и 8 процента. Те изплащали лихви, докато имало поток от клиенти и щом се изчерпвали наивниците, "пирамидата" изчезвала с всичките капитали.

Финансовата полиция (Guardia di Finanza) на Италия неотдавна отбеляза своята 240-годишнина. Създадена през 1774 година тя е уникален в световната практика военно-полицейски корпус, който е на подчинение на министерството на икономиката и финансите. Неговите функции се простират от гранично-охранителни и митнически до полицейски, разузнавателни и военно-отбранителни, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

4000 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.10.13 | 10:16

2
този термин "източили" го въведоха бг политици.

2014.10.13 | 10:16

1
Не се казва източили, а откраднали

Добави коментар

Водещи новини