Испанец става еврокомисар с ресор климат и енергетика

  • 08 октомври 2014 21:28

  • 929
  • 0
Испанец става еврокомисар с ресор климат и енергетика
©

Европейският парламент одобри испанския кандидат за ресора климат и енергетика Мигел Канете, който бе в центъра на остра  полемика по повод предполагаем конфликт на интереси с оглед на връзките му с петролната индустрия, но излезе невредим  благодарение на твърдата подкрепа на неговото политическо семейство ЕНП (дясно), което надви вота на социалистите, предаде Франс прес.

Номинацията му като комисар бе одобрена от 83 депутати срещу 42-ма и трима въздържали се. След това той бе одобрен да  изпълнява функциите, поверени му от Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето, избран за председател на бъдещата Комисия, със 77 срещу 48 гласа и трима  въздържали се.

Утвърждаването на Канете предвещава одобрението, очаквано малко по-късно тази вечер, на френския кандидат, социалиста Московиси, предвиден за еврокомисар по икономическите въпроси, в баланс с одобряването на испанския консерватор, пише БТА.

Последният кандидат, който ще бъде гласуван тази вечер, е британският консерватор Джонатан Хил.

По-рано тази вечер ЕП отхвърли бившата словенска либерална министър-председателка Аленка Братушек, която беше номинирана  като заместник-председател на комисията Юнкер, отговаряща за енергетиката, с гласовете на 112 срещу 13 депутати и двама въздържали се, предаде Франс прес.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
929 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини