Испанската сестра се заразила с ебола, докосвайки лицето си с ръкавица?

  • 08 октомври 2014 18:31

  • 3194
  • 1
Испанската сестра се заразила с ебола, докосвайки лицето си с ръкавица?
© Getty Images/Guliver

Медицинската сестра, която бе в контакт с вируса ебола в Мадрид, грижейки се за болен мисионер, вероятно е прихванала болестта, докосвайки лицето си със заразена ръкавица, докато си е сваляла медицинската екипировка, заяви лекуващият й лекар, цитиран от Франс прес.

Тереса Ромеро е влязла два пъти в контакт с мисионера Мануел Гарсия Виехо, който на 22 септември бе откаран от Сиера Леоне в Испания и почина три дни по-късно в мадридска болница. Един път му е сменила памперса, а втория път е влязла да вземе дрехите му, след като той починал, посочиха здравните власти.

Испанското правителство призна, че неправилно третиране на случай със заразен с ебола може би е причинило инфекцията на медицинска сестра в Мадрид, каза говорител на ЕС в Брюксел, цитиран от ДПА.

"Испания потвърди, че за момента не е ясно как се е появила инфекцията, но сред хипотезите се разглежда възможността за нестриктно спазване на някои процедури, включително при работа с трупове и изхвърляне на медицински отпадъци", каза Фредерик Венсан, говорител на европейския комисар по здравеопазването.

Няколко часа преди това испанският премиер Мариано Рахой заяви пред парламента в Мадрид, че испанската здравна система е една от най-добрите в света, допълва БТА.

В Сиера Леоне местна телевизия съобщи, че телата на починали от ебола хора са оставени по домовете им и по улиците на столицата Фрийтаун заради стачка на погребалните служители, които се оплакват, че не са получавали заплати, предаде Асошиейтед прес.

В съседна Либерия здравни работници казаха, че планират да стачкуват, ако исканията им за повече пари и защитно оборудване не бъдат изпълнени до края на седмицата.

Последвайте канала на

Весела Найденова
3194 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
1

2014.10.10 | 02:09

1
Опущиха го положението от контрол!

Добави коментар

Водещи новини