В Латвия се разбраха за коалиционен кабинет за дни

  • 07 октомври 2014 09:44

  • 1410
  • 1
В Латвия се разбраха за коалиционен кабинет за дни
©

Три партии ще формират новото правителство в Латвия, предаде РИА Новости.

Представители на "Единство", "Съюза на зелените и селяните" и Националното обединение "Всичко за Латвия", които на изборите на 4 октомври заеха съответно второ, трето и четвърто място, започнаха днес преговори за съставянето на коалиционен кабинет. Трите политически формации изключиха от разговорите победилата партия на кмета на столицата на балтийската държава Рига Нил Ушаков "Съгласие".

Очаква се премиерът на страната Лаймдота Страюма от "Единство" да запази поста ти. Нейни съпартийци ще поемат финансите и външните работи. "Съюзът на зелените и селяните" ще запази контрола върху министерствата на отбраната, земеделието и благосъстоянието и е поискал контрол върху министерството на регионалното развитие и комуникациите. "Всичко за Латвия" има претенции за министерствата на културата и правосъдието и иска постове в просветното и вътрешното министерства.

Нито една партия досега не е поискала да поеме отговорност за министерствата на здравеопазването и икономиката.

Латвийците гласуваха за Сейм в събота. За 100-те места в органа на законодателната власт се състезаваха 13 партии и коалиции. Най-много гласове събра партията на най-популярния в страната политик – Нил Ушаков "Съгласие" (23,13%). На второ място са бившите управляващи от "Единство" с 21,76% от гласовете, третото място е за "Съюза на зелените и селяните", за които бяха подадени 19,62% от бюлетините.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1410 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.10.07 | 12:04

1
зелените са признак на безродничество

Добави коментар

Водещи новини