Обединение "Единство" води на изборите в Латвия

  • 04 октомври 2014 20:34

  • 1494
  • 1
Обединение "Единство" води на изборите в Латвия
© Getty Images/Guliver

Обединение "Единство", влизащо в момента в управляващата коалиция, води на парламентарните избори в Латвия, сочат резултати от екзит половете, цитирани от ИТАР ТАСС.

Гласуването на изборите за Сейм (парламент) на републиката приключи в 20.00 ч. местно време. След края на вота започна преброяването на гласовете.

Първите предварителни резултати латвийската Централна избирателна комисия (ЦИК) ще започне да публикува около полунощ.

Преброяването на гласовете е планирано да приключи утре. Същият ден ЦИК ще обяви предварителните резултати на пресконференция. Окончателните резултати от изборите и избраните за членове на Сейма депутати ЦИК ще обобщи и съобщи в рамките на три седмици след изборите.

Гласуването е преминало в спокойна обстановка, без сериозни инциденти. В някои избирателни секции е имало опашки. Полицията е получила от различни региони няколко сигнала за възможно купуване на гласове страни. Тази информация се проверява.

За 100-те депутатски места се борят 13 политически партии и обединения.

Според социологическите оценки в Сейма ще успеят да влязат само пет от участващите в надпреварата политически сили. Допитване на Центъра за проучване на общественото мнение показва, че с най-голяма подкрепа се ползва Социалдемократическата партия "Съгласие", влизаща в коалицията "Център на съгласието", оглавявана от Нилс Ушаковс - първия кмет на Рига от рускоезичното малцинство в Латвия.

На второ място по популярност е обединението "Единство", към което принадлежи министър-председателката Лаймдота Страуюма.

Сред петте политически сили, за които се прогнозира, че ще влязат в парламента, са също така Съюз "Зелени и фермери", Национално обединение "Всичко за Латвия! - Отечество и свобода/ДННЛ" и "За Латвия - от сърце".

Фаворит за следващ премиер според социологическите данни е Ушаковс, следван от Айварс Лембергс от Съюз "Зелени и фермери" и Страуюма, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

1494 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.11.05 | 14:38

1
Далеч от Русия - лицето на Злото.

Добави коментар

Водещи новини