ЕК стартира две наказателни процедури срещу България

  • 29 септември 2011 19:25

  • 3196
  • 3
ЕК стартира две наказателни процедури срещу България
© Guliver / Getty Images

Европейската комисия реши да започне наказателни процедури срещу 17 страни за неспазване на конкурентните правила на пазара на елекроенергия и срещу 18 - за газовия пазар.

България е сред страните, срещу които стартира наказателна процедура и в двете области. Официалното предупредително писмо ще бъде изпратено на българските власти на 30 септември, съобщиха от Еврокомисията.

Нарушенията са при прилагането на така наречения „трети енергиен пакет", който има за цел да либерализира пазара, да даде достъп до него на повече доставчици, и да осигури по-добри цени за потребителите.

Говорителят на Европейската комисия по въпросите на енергетиката Марлене Холцнер добави:

Целта на този енергиен пакет е да стимулираме и засилим конкуренцията на пазара на газ и електричество. Особено внимание в него се отделя на осигуряването на достъп на трети страни, или други оператори, до електропреносната и газопреносна инфраструктура.

Срещу България вече има открити наказателни процедури по други европейски директиви, свързани с именно с възпрепятстване на достъпа до енергийната инфраструктура.

Последвайте канала на

3196 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ззза

2011.12.15 | 11:52

3
евалата бойко а сега да ни осъдят защото си пречил да се разбие монопола на лукойл и еон. Такъв парцал за управник като бойко не сме имали от много много време
haha

2011.09.30 | 13:16

2
опа!Европейските политици не са като нашите гъзодавци. Да видим какво ще правят сега монополистите
COBRA

2011.09.30 | 13:16

1
Бате много си ми интересен,не искам да те обидя.Ама какво мислиш че ще правят тия сега??? Ами нищо,Бате бойко помията му скапана ще почне да фъфли по телевизията че пак някой друг му е виновен,а парите за глобите ще ги платим ние,не те.А те ще си продължат все в същият дух,а ние ще си го лапаме и ще си траем,нищо че всеки ден ни дигат цените.Това е положението.

Добави коментар

Водещи новини