ЕК не предприема наказателни процедури срещу България

  • 29 септември 2011 13:47

  • 871
  • 0
ЕК не предприема наказателни процедури срещу България
© gettyimages

Европейската комисия не предвижда наказания срещу България, предаде БТА.

ЕК обяви днес редовния пакет от наказателни процедури срещу държавите от Европейския съюз по повод неспазването на европейското законодателство. Общо 24 от 27 държави в ЕС ще бъдат подложени на наказателна процедура, показват разпространените от комисията днес документи. От ЕК уточниха, че в днешния пакет не е предвидено налагането на финансови наказания на държавите. Едва пет процента от случаите не намират решение и са отнасяни до Европейския съд. Повечето страни са се съобразили с препоръките на комисията досега и са променили законодателството си.

От комисията посочиха два от най-драстичните случаи на нарушение на европейското право, установени в Унгария и в Италия. В случая с Унгария става въпрос за въвеждането на такса на телекомуникационните оператори, която се определя като незаконна. ЕК дава срок от два месеца на правителството в Будапеща за внасяне на необходимите законодателни промени. В случая с Италия наказателната процедура е свързана с обработката на отпадъците в област Кампаня, където шест милиона тона отпадъци все още не са превозени до съответните депа.

Днешното решение на ЕК е последно предупреждение, преди предаването на страната на съд. Размерът на глобата ще бъде определен от съда и е съобразен с националния брутен вътрешен продукт.

Последвайте канала на

БТА
871 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини