Почина ключова фигура за мира в Ълстър

  • 12 септември 2014 16:23

  • 1218
  • 0
Почина ключова фигура за мира в Ълстър
©

На 88 години във Великобритания почина Иън Пейсли, бившият лидер на Демократичната юнионистка партия и ключова фигура в мирния процес в Северна Ирландия (Ълстър), предадоха ДПА и Ройтерс, позовавайки се на изявление на партията му.

Пейсли беше премиер-министър на Северна Ирландия през 2007 и 2008 г., представлявайки Демократичната юнионистка партия - най-голямата в провинцията. Погребението ще бъде достъпно само за членове на семейството
му, както е пожелал самият Пейсли. По-късно тази година ще се състои възпоменателна церемония, достъпна за обществеността. Пейсли си създаде репутация на твърдолинеен протестантски проповедник, след като в продължение на десетилетия се обявяваше против всякаква форма на помирение със северноирландските католици. Той отхвърли и Споразумението от Разпети петък през 1998 г. за умиротворяване на британската провинция.

През 2006 г. обаче Пейсли стана миротворец, правейки рязък политически завой. Той стана премиер-министър след историческото споразумение за подялба на властта с Шин Фейн, политическото крило на Ирландската републиканска армия.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1218 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини