Брюксел иска от Киев яснота по делото срещу Тимошенко

  • 29 септември 2011 08:02

  • 767
  • 0
Брюксел иска от Киев яснота по делото срещу Тимошенко
©

На започващата днес във Варшава среща по програмата „Източно партньорство” украинският въпрос се очаква да бъде най-сложният.

През последния месец представители на Евросъюза предупреждаваха официално Киев за последствията от евентуална сурова присъда срещу Юлия ТимошенкоЮлия Тимошенко Юлия Володимировна Тимошенко (родена на 27 ноември 1960 г. ) е украински политик и. Но възобновилият се след двуседмично прекъсване съдебен процес срещу бившия премиер показа, че властите се придържат към предишната си линия. Експертите не изключват, че до края на седмицата бившият премиер може да получи присъда, предполагаща лишаване от свобода, пише „Независимая газета”.

Обвинението във вторник обяви своето заключение, че Тимошенко е превишила служебните си правомощия и е нанесла на държавата щети в особено големи размери. Прокуратурата настоя подсъдимата да бъде лишена от свобода за седем години. Съратниците на Тимошенко в залата се опитаха да надвикат прокурора, а нейните привърженици на улицата проведоха протестни акции. Вечерта полицията се наложи да прибегне до конспиративни мерки, за да отведе безпрепятствено подсъдимата във временния арест, а сред събралата се тълпа някой разпръсна сълзотворен газ. Опозицията обвинява полицията в нападение срещу цивилни граждани, а органите на реда отричат своята съпричастност към инцидента.

В сряда, когато се планираше речта на защитата, обстановката пределно се нажежи. Достъпът до залата бе ограничен дори и за журналисти, а за охрана на сградата бяха привлечени допълнителни сили на полицията.

Последвайте канала на

Весела Найденова
767 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини