Плевнелиев: Ще участваме активно в Плана за действие на НАТО

  • 05 септември 2014 16:05

  • 2089
  • 22
Плевнелиев: Ще участваме активно в Плана за действие на НАТО
© Булфото

Всички оценяваме тази среща на върха като изключителнонавременна, историческа, и сме горди, че бе приет сериозен пакет  от документи и решения, както и че бе беше постигнат пълен консенсус по всички въпроси. Това заяви днес пред български журналисти президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, обобщавайки резултатите от приключващата днес среща на върха на НАТО в Нюпорт, Уелс.

Президентът изтъкна консенсуса по отношение на средата за сигурност и нейната оценка, която изключително динамично се променя, като кризите се множат от Украйна през Азия и Северна Африка и Близкия. Беше постигнат и пълен консенсус по действията, които държавите членки трябва да предприемат, за да бъдем адаптивни и да можем да решаваме проблемите, които се трупат, включително около нашите граници, добави Плевнелиев. Като най-важен за България резултат от срещата президентът Плевнелиев посочи приемането на Плана за готовност за действие, с който се подобрява готовността на алианса и способностите му за бърз отговор. България ще участва активно в предвидените в плана мерки, като всички мерки са на равнище интегриране с други държави, увери той. Елементи от системата за командване и управление трябва да бъдат разположени по протежението на целия източен фланг, включително България, заяви президентът в изказването си на сутрешното заседание на Северноатлантическия съвет.

Президентът на САЩ Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият обяви много важна инициатива, специално за България и Румъния, която е свързана със сътрудничество между САЩ, Румъния и България в зоната на Черно море чрез подобряване на готовността, обучение, тренировки и съвместни учения. Тази инициатива на Вашингтон е изключително навременна и заедно с Румъния ние я приветстваме и се надяваме да бъде изпълнена със съдържание, заяви Плевнелиев на пресконференцията с български журналисти. "Разбира се, ще трябва да докажем разбирането на всяка от държавите членки, включително на България, че трябва да инвестираме повече в отбрана. Отбраната не се подарява, тя е колективно усилия", изтъкна той. Именно за това в комюникето, което ще бъде прието днес, е изразен категоричният ангажимент и пълен консенсус на всяка от 28-те държави членки, че в следващия период до 10 години ще бъде постигнат така важният параметър за увеличаване на разходите за отбрана до 2 процента от БВП, добави президентът.

"Давам си сметка, че досега ние не сме били достатъчно ефективни в интеграцията на нашата армия с нашите съседи и в разработването на съвместни проекти по линия на инициативите като интелигентна отбрана, свързаност на силите и "рамкови нации". Това ще се промени, като държавен глава и върховен главнокомандващ съзнавам много добре, че ние можем да имаме ефективна защита на народа и гаранции за сигурност единствено и в рамките на семейството на държавите от НАТО", каза президентът.

Последвайте канала на

БТА
2089 22

Свързани новини

Коментари 22

Добави коментар

2015.06.20 | 08:59

22
smart za tozi idiot

2015.06.20 | 08:59

21
smart za tozi idiot i za tikvata
SAMO TAKA

2015.06.20 | 08:58

20
Bravo, samo taka, napred s amerika i es!

2015.06.20 | 08:58

19
За участието си в ПРО България трябва да плати над 2 милрда долара за това нашите плолитици не обичат да говорят

2015.06.20 | 08:58

18
Bulgarskata Hunta v ZATVORA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2015.04.22 | 09:21

17
UKRAINA si ima Poroshenko, Bulgaria si ima Plevneliev !!!!!!!!!!!
путев

2015.02.27 | 20:39

16
изроди кутевски ...тая вечер гладни ще ви шибам в глиганската кочина

2014.10.16 | 10:59

15
Toia kloun bil "varhoven glavnokomandvash"-smeh !Taia pliunka jena si ne moje da komandva,kamo li armia!!!!!!!!!!!!

2014.10.16 | 10:57

14
BORISOV i dvete mu HRUTKI, Plevneliev i Blizalski sa PREVRATADJII !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! OSTAVKA i SUD !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2014.10.16 | 10:57

13
Mrusnishkata BULGARSKA HUNTA, SUD, ZATVOR !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! PREVRATADJII !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Manipulatori na Izborni Glasove !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Samonazna4eni !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Prestupnizi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! DOLU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини